DELO IN ODDIH

Narejeni za gorske kmetije

Objavljeno 13. julij 2016 15.19 | Posodobljeno 13. julij 2016 15.21 | Piše: Tomaž Poje

Podjetji Larix GT in SIP sta minuli vikend na turistični kmetiji Metul Tomaža Robnika v Lučah predstavila svoje izdelke – prvo je pooblaščeni uvoznik traktorjev in transporterjev znamke Lindner, slednje pa slovenski proizvajalec strojev za spravilo krme.

Lindner unitrac 102 ep s 75 kW (102 KM) na fotografiji ima prigrajeno pobiralno prikolico za travo, ki se lahko odstrani, nato pa pripne drug priključek. Foto: Tomaž Poje

Stroje so množici obiskovalcev predstavili na hribovitem terenu. Slovenija je namreč živinorejsko razvita dežela, veliko krme pa se pridobiva na nagnjenih pobočjih, kjer je delo bistveno težje in zahteva specialne traktorje in priključke.

Avstrijska tovarna traktorjev in transporterjev Lindner ima sedež v Kundlu, mestecu na Tirolskem. Že več kot 65 let je v rokah družine Lindner in ima zaposlenih približno 200 ljudi. Proizvodnjo traktorjev so začeli leta 1948, 1953. pa so izdelali prvi avstrijski traktor s štirikolesnim pogonom. Na leto naredijo približno 1500 traktorjev in 300 transporterjev. Danes ima Lindner v proizvodnem programu tri serije traktorjev. Standardni izvedbi sta seriji geotrac in lintrac, serija unitrac pa spada v skupino traktorjev transporterjev. Te iste serije ponujajo tudi v oranžni barvi za komunalne storitve. Za Lindnerjeve traktorje se pogosto odločijo gorske oziroma hribovske kmetije.

Tudi pasji hod

V seriji geotrac 4 alpin proizvajajo šest modelov z močjo od 55 do 75 kW (76 do 102 KM), v seriji geotrac 4 pa sta dva modela z 98 in 106 kW (133 in 144 KM). V seriji lintrac so trije modeli, standardni, standardni z vodljivimi zadnjimi kolesi in izvedba za hmeljarstvo ali vinogradništvo. Lintrac ima vgrajen Perkinsov dizelski motor s 75 kW (102 KM), menjalnik pa je brezstopenjski in ga izdeluje nemški ZF, kar mu spet omogoča večjo varnost pri delu na strmini. Posebnost lintraca je štirikolesno krmiljenje. S pomočjo hidravličnih cilindrov se zadnja kolesa lahko obračajo do 20 stopinj, odvisno od vgrajenih pnevmatik. Možen je tudi tako imenovani pasji hod (hkratno zavijanje prednjih in zadnjih koles v isto smer). Točka težišča je pri lintracu pod 85 centimetri višine, kar mu omogoča delo na zelo strmih terenih, po podatkih proizvajalca celo do 60 odstotkov nagiba. Obračalni krog traktorja lintrac je samo sedem metrov tudi zaradi štirikolesnega krmiljenja.

Udobna kabina ima dva normalna sedeža, tudi za sovoznika.

Traktorji transporterji lindner unitrac so na zunaj sicer podobni tovornim vozilom, vendar imajo vse traktorske sklope za kmetijsko uporabo. Unitrac je namenjen za delo na nagnjenih terenih, kjer ni več možna varna uporaba standardnega traktorja, prav tako ima lahko različne priključke, denimo kosilnico, pobiralno prikolico, trosilnik hlevskega gnoja, cisterno za gnojevko. Zaradi visokih transportnih hitrosti je primeren tudi za kmetije, ki imajo oddaljene parcele. Udobna kabina ima dva normalna sedeža (tudi za sovoznika), pogon pa je na vsa štiri kolesa enake velikosti široke izvedbe. Traktor odlikuje nizko težišče, velika medkolesna in medosna razdalja mu omogoča dobro stabilnost na nagibu. Traktorist ima na izbiro tri načine krmiljenja koles: zavijajo lahko samo prednja kolesa (navadno krmiljenje), hkrati lahko zavijajo prednja v eno smer in zadnja v drugo ali pa hkrati zavijajo prednja in zadnja kolesa v eno smer. Pasji hod omogoča korigiranje bočnega zanašanja traktorja pri delu s priključki na bočnem nagibu. 

Deli s prijatelji