VROČE NA BALKANU

Napovedujejo do 38 stopinj, ponoči pa močne nalive

Objavljeno 16. junij 2016 17.53 | Posodobljeno 16. junij 2016 17.53 | Piše: A. L.

Danes bodo temperature v Sloveniji segle skoraj do 30 stopinj Celzija.

Skok v Kolpo

LJUBLJANA – S severa Afrike na Balkan prihaja vroč zrak. Srbski Blic poroča, da se bodo temperature pri njih danes povzpele do 35 stopinj Celzija, jutri pa celo do 38. Pri nas ne bo tako hudo. Danes bo najtopleje v vzhodnem delu države, kjer se temperature lahko dvignejo do blizu 30 stopinj, v petek sledi hladen tuš, izboljšanje vremena pa se nam vnovič obeta v soboto.

Pogovarjali smo se z dežurno vremenoslovko pri Agenciji RS za okolje (Arso) Veroniko Hladnik, ki nam je povedala, da danes plohe niso izključene in da bo verjetno nekoliko več padavin v severozahodnem delu države. Na zahodu države bo ponoči več padavin, mogoči bodo krajevni nalivi, tudi močnejši sunki vetra. Pihal bo jugozahodni veter, nekoliko bolj šibak, ki pa se bo jutri čez dan okrepil. 

Že jutri dopoldne bodo padavine ponehale in začelo se bo jasniti. Petek bo precej sončen, le na severozahodu je popoldne mogoča kakšna manjša ploha. 


Opozorilo: močni nalivi in razlivanje rek

»V noči na petek bodo predvsem v zahodni polovici Slovenije ob nevihtah mogoči močnejši nalivi in sunki vetra,« opozarja Arso, ki napoveduje tudi razlivanje rek. 

V noči na petek se bodo padavine spet okrepile, zlasti v zahodni in delno osrednji Sloveniji. Na tem območju bodo mogoči hitri in močni porasti manjših vodotokov, zaradi velike prehodne vodnatosti pa lahko hitro narastejo tudi reke, predvsem Vipava in njeni pritoki, ki se lahko ponovno razlijejo na območjih pogostih poplav. Danes zvečer bo zaradi vpliva močnega južnega vetra povišana tudi gladina morja, pri čemer bo morje poplavilo nižje in izpostavljene dele obale. (Mo. S.)

Tudi na Slovenijo vpliv

O vplivu toplega zraka z Balkana na Slovenijo je Hladnikova dejala, da vpliv čutimo na vzhodu danes pa tudi jutri ga bomo. Danes bodo temperature tam segle skoraj do 30 stopinj Celzija. 

Sicer pa v naslednjem tednu ni pričakovati ekstremnih temperatur. »Mogoče naslednji konec tedna, da bodo temperature blizu 30 stopinj, ne bodo pa šle še čez,« pravi Hladnikova, ki sicer izpostavlja, da je do takrat še daleč. Vmes pa bo vreme približno tako, kot je danes. V ponedeljek bo šla čez Slovenijo fronta, ki nam bo prinesla nekoliko več dežja, od srede pa naj bi bilo bolj stanovitno vreme.

Vreme bo idealno za uživanje na morju. Na Vandraj predstavljajo najlepše otoke, ki niso tako zelo daleč od nasimage.

Deli s prijatelji