VREME

Napovedovali fenomen El Niño, dobili pa smo La Niño

Objavljeno 19. oktober 2017 12.37 | Posodobljeno 19. oktober 2017 12.37 | Piše: P. Pa.

Včasih se je o tem pojavu govorilo kot o fenomenu, zdaj pa smo mu priča bolj pogosto.

LONDON, LJUBLJANA – Pred nami je zima, v kateri bo prevladovala La Niña (Deklica), napovedujejo britanski mediji. Gre za pojav, med katerim se okrepijo vetrovi na območju hladnega zraka nad vzhodnim Tihim oceanom. S sabo prinaša vode, ki so hladnejše kot običajno, in sušo v kraje, ki jih je pred tem namakal dež.

El Niño (Deček) je njegov sestrski pojav, ki prinaša poplave, sušo in druge vremenske motnje. Pojavi se vsake tri do osem let in ga ni mogoče natančno napovedati. Nekateri menijo, da na njegov pojav vpliva tudi globalno segrevanje, trenutne napovedi pa kažejo, da bi se lahko spet pojavil spomladi prihodnje leto.

Aktivna Deklica

Napovedi, ki so jih izdali maja in junija, so kazale, da se bo nad tropskim Tihim oceanom El Niño do zdaj že razvil, je pojasnil vremenoslovec Branko Gregorčič. »Napovedi so kazale, da bo prišlo do pozitivne anomalije te površinske oceanske vode, a se je zgodilo ravno nasprotno,« je povedal in dodal, da se bo ta negativna anomalija nadaljevala še vsaj do januarja in februarja. La Niña bo tako najizrazitejša novembra in decembra.

Novembra se zaključuje sezona orkanov. Ti so letos povzročili kar veliko razdejanje. »Orkanov v Atlantiku je več, ko je La Niña, ko je El Niño pa pomeni, da so pasati od Afrike proti Ameriki šibkejši. Pojav La Niña je na Pacifiku koreliran z manjšim številom tropskih ciklonov nad Atlantikom. Letos je bila La Niña nadpovprečno aktivna, kar se tiče tropskih ciklonov.«

»Globalno gledano smo trenutno v fazi La Niñe, ki se bo krepila vse do konca leta, napovedi pa kažejo, da marca ali aprila sledi El Niño,« je pojasnil in dodal, da ta anomalija na Slovenijo nima nekega pomembnega vpliva.

Graf agencije za okolje, ki prikazuje zgodovino anomalije površinske oceanske vode, na podlagi različnih izračunov daje tudi različne napovedi. 

image

Kaj nas čaka? 

Kakšna zima čaka Slovenijo, Gregorčič še ne zna napovedati. »Vsi si želimo lepo in zasneženo zimo. Tudi vremenoslovci sprejemamo stave,« je dodal v šali. »Če bi se dalo točno napovedati, bi bilo enkratno, ampak dolgočasno. Vreme mora presenečati in biti nepredvidljivo.«

Deli s prijatelji