POZOR

Napovedi se uresničujejo: burja zapira ceste in nosi sneg

Objavljeno 05. februar 2015 20.19 | Posodobljeno 05. februar 2015 22.18 | Piše: P. Pa.

Sunki burje so iz ure v uro močnejši.

LJUBLJANA – Napovedi meteorologov se uresničujejo. V zadnji uri je merilni sistem Burja v Vipavski dolini izmeril najvišjo hitrost 173 km/h. Zaradi močne burje so na primorski hitri cesti med cestninsko postajo Nanos in priključkom Vipava zaprli cesto v obe smeri in izdali četrto stopnjo, kar pomeni, da je zapora ceste namenjena vsem vozilom.

image

 

Med Vipavo in Selom in na regionalni cesti Razdrto–Vipava–Ajdovščina je prepovedan promet za hladilnike in vozila s ponjavami ter avtobuse, izdana je tretja stopnja. Na cesti Selo–Nova Gorica in Tri Hiše–Volčja Draga je prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vsa vozila s ponjavami. Na relaciji Ajdovščina–Selo je prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton.

Novo opozorilo!

Od danes ponoči do jutri zvečer pričakujemo močno sneženje. Predvsem v jugovzhodni in južni Sloveniji bo zapadlo od 30 do 60 cm snega, drugod v notranjosti Slovenije pa od 20 do okoli 30 cm. Na Primorskem bo pihala močna burja, ponoči in jutri dopoldne z najmočnejšimi sunki tudi nad 150 km na uro. Vetrovno bo tudi drugod, veter bo prenašal sneg in gradil zamete. Do sobote zjutraj bo sneženje ponehalo. Tudi burja bo slabela in ponehala v noči na nedeljo.

 

Kot opozarjajo v prometnoinformacijskem centru, so ponekod na Primorskem in Notranjskem, predvsem med Postojno in Kozino, zaradi burje snežni nanosi.

Veter pa povzroča veliko težav tudi na Štajerskem. Ponekod je oviran promet, zato voznikom odsvetujejo vožnjo na območja, kjer divja burja in piha močen veter.

Zaradi nizkih temperatur je možnost poledice ob gozdovih in na mostovih.

Prepoved na tovorni promet:
– za priklopnike in polpriklopnike je prepoved prometa: na Hrvaško na MP Gruškovje, Petrina in Babno Polje ter proti Sloveniji na MP Zavrč in Središče ob Dravi;
– na cesti Ajdovščina–Col–Črni Vrh–Godovič za priklopnike in polpriklopnike;
– za tovorni promet nad 7,5 t je zaprta cesta Soteska–Črmošnjice–Črnomelj.

Burja zaprla tudi Luko Koper

Zaradi burje so začasno zaprli tudi Luko Koper. Koliko časa bo zaprta, na upravi za pomorstvo ne vedo, saj bo to odvisno od vremenskih razmer. Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) bo sicer burja najmočnejša danes ponoči in do petka sredi dneva, mogoči bodo sunki tudi nad 150 kilometrov na uro.

 

Opozorilo!

Morje bo v četrtek, 5. 2. 2015, in petek, 6. 2. 2015, zaradi burje močno vzvalovano. Najvišji valovi lahko nekaj sto metrov od obale dosežejo višino prek treh metrov. Morje lahko zaradi valov, zlasti v času visoke plime med 21. in 23. uro, poplavi in poškoduje izpostavljene dele obale predvsem na območju piranskega rta.

 

Okrepilo se bo tudi sneženje. Najmočneje bo snežilo predvsem v petek do večera, medtem ko ponoči ni videti toliko padavin. Sneženje bo do sobote zjutraj večinoma ponehalo.

Predvidoma bo do sobote zjutraj padlo v južni in jugovzhodni Sloveniji od 30 do 60, drugod v notranjosti pa večinoma od 20 do okoli 30 centimetrov snega. Veter bo prenašal sneg in gradil snežne zamete.


 

Deli s prijatelji