KONEC MRAZA?

Napoved: v nedeljo že prijetnih 7 stopinj

Objavljeno 01. januar 2015 12.50 | Posodobljeno 01. januar 2015 12.50 | Piše: STA, P. Pa.

Čeprav so napovedovali do –20 stopinj, se to ni zgodilo. Opolnoči je bilo najhladnejše v Črnomlju in Cerkljah ob Krki.

Temperature se bodo spustile pod ledišče.

LJUBLJANA – Silvestrska noč sicer ni prinesla rekordno nizkih temperatur, a te so bile v večjem delu države pod lediščem. Na Primorskem, kjer so izmerili okoli nič stopinj Celzija, pa je bilo zunaj manj prijetno zaradi burje. Po tej mrzli noči se po napovedi vremenoslovcev obeta nekaj prijetnejših dni, obsijanih s soncem, toplejše bo predvsem v gorah.

Rekorda ni bilo

Kot je pojasnil dežurni meteorolog pri Agenciji RS za okolje (Arso) Brane Gregorčič, je bilo minulo noč najhladnejše v jugovzhodnem delu Slovenije. V Črnomlju in Cerkljah ob Krki so namreč opolnoči namerili –16 stopinj Celzija, prav toliko jih je bilo tudi na Babnem polju. V Novem mestu se je živo srebro spustilo 13,5 stopinje Celzija pod ničlo, v Celju in na Ptuju so jih namerili –12. V Mariboru in Murski Soboti je bilo opolnoči –9 stopinj Celzija, obiskovalci ljubljanskih trgov pa so si polnočni ognjemet ogledali pri –7 stopinjah Celzija.

Silvestrska noč je bila najtoplejša na Primorskem, a temperature okoli ničle po Gregorčičevih besedah niso bile najprijetnejše zaradi burje.

V prihodnjih dneh se bodo temperature nekoliko dvignile.»Mraz počasi popušča, otoplitev bo najizrazitejša v višjih predelih, kjer lahko v petek pričakujemo okoli 5 ali 6 stopinj nad ničlo. Nad ničlo se bo segrelo pravzaprav povsod do višine okoli 2500 metrov, le ponekod po kotlinah lahko še obležijo jezera hladnega zraka,« napoveduje Gregorčič.

V prihodnjih dneh bo po napovedih tudi več jasnega vremena, oblačnost se bo nekoliko povečala v soboto. Predvsem v noči na nedeljo bodo prehodno možne rahle padavine, v nedeljo pa lahko pričakujemo jasno vreme.

Spet bo toplejše

Jasno in toplejše vreme lahko v prazničnih dneh privabi tudi več ljudi v gore, kjer zaradi snega velja 3. stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov po evropski petstopenjski lestvici. Gre za znatno nevarnost, spontanega plazenja bo malo, na strmih pobočjih in na mestih z napihanim snegom pa se lahko novi sneg splazi že ob manjši dodatni obremenitvi. Zaradi vetra so ponekod nastali tudi zameti, zato je potrebna še dodatna previdnost.

Po nižinah se bo po Gregorčičevih besedah najbolj segrelo v nedeljo, ko bo zrak premešal severozahodni veter in se bodo lahko temperature dvignile na okoli 7 stopinj Celzija. Snežna odeja se bo v prihodnjih dneh nekoliko stanjšala, zaradi suhega zraka in nočnih temperatur pod lediščem pa sneg ne bo hitro kopnel.

Deli s prijatelji