EBRD

Napoved: gospodarska rast bo 2,3-odstotna

Objavljeno 15. maj 2015 14.44 | Posodobljeno 15. maj 2015 14.45 | Piše: STA, Mo. S.

Letošnje in prihodnje leto bo domača potrošnja rasla zaradi nizke stopnje inflacije, zasebne investicije pa se bodo povečale zaradi nizkih obrestnih mer, pravi EBRD.

Fotografija je arhivska.

LJUBLJANA – Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) ocenjuje, da bo slovenski bruto domači proizvod (BDP) letos narasel za dva odstotka, kar je 0,4 odstotne točke več od januarske napovedi. Prihodnje leto naj bi bila rast 2,3-odstotna.

EBRD v danes objavljeni napovedi ugotavlja, da je Slovenija lani na račun domače potrošnje in močnega izvoza beležila 2,6-odstotno rast BDP, medtem ko je inflacija ostala pri le 0,2 odstotka, predvsem zaradi nižjih cen goriva in hrane.

Letošnje in prihodnje leto bo domača potrošnja rasla zaradi nizke stopnje inflacije, zasebne investicije pa se bodo povečale zaradi nizkih obrestnih mer. Fiskalna konsolidacija in manj evropskih sredstev pa bosta še naprej zavirala državne naložbe. Močnejša rast v državah območja evra, ki so glavni trgovinski partner Slovenije, in večja konkurenčnost države, ki je posledica nižjih stroškov dela in šibkejšega evra, bosta še okrepili delež izvoza v slovenskem BDP.

EBRD je najnovejšo napoved predstavil na dvodnevni letni skupščini, ki jo spremlja poslovni forum. Dogodek, ki se ga iz Slovenije udeležuje državna sekretarka na finančnem ministrstvu Irena Sodin, letos poteka v znamenju iskanja pospešenih odgovorov na vztrajne izzive v tranzicijskih državah.

Deli s prijatelji