PRVI SVEŽENJ

Napaka ministrstva, 8306 prizadetih

Objavljeno 12. april 2013 20.42 | Posodobljeno 12. april 2013 20.42 | Piše: S. U.

Do nje je prišlo izključno zaradi prepozno oddanih popravkov ugotovljenih napak, poudarjajo na Dursu.

LJUBLJANA – V prvem svežnju informativnih izračunov dohodnine starševska nadomestila v letu 2012 niso bila pravilno upoštevana, so že včeraj sporočili z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) ter dodali da vsem davčnim zavezancem, ki so lani prejemali katero od starševskih nadomestil, pojasnjujejo, da je bilo zajetih samo 11 izplačil v letu 2012, izplačilo v januarju 2012 (starševsko nadomestilo za december 2011) pa ne.

»V teh primerih mora davčni zavezanec vložiti ugovor zoper informativni izračun na pristojni davčni urad oziroma izpostavo, in sicer v 30 dneh od datuma odpreme informativnega izračuna. Glede na datum odpreme – 2. april 2013 – se bo rok za ugovor iztekel 3. maja 2013,« so še dodali.

»Napaka nastala izključno zaradi prepozno oddanih popravkov«

Medtem pri Dursu odgovarjajo: »V javnosti so se pojavile napačne interpretacije informacij v zvezi s tem, da naj bi se Durs glede informativnih izračunov dohodnine zmotil pri starševskih nadomestilih v letu 2012. Napaka pri 8306 davčnih zavezancih, ki so v letu 2012 prejemali katero od starševskih nadomestil (porodniška), je nastala izključno zaradi prepozno oddanih popravkov ugotovljenih napak v obračunih davčnega odtegljaja od MDDSZ. Omenjeno ministrstvo je namreč pravilne podatke oddalo šele 28. februarja 2013, kar je mesec dni po poteku roka, zato Durs teh podatkov ni mogel več upoštevati pri pripravi informativnih izračunov dohodnine.«

Prav tako so omenjeno ministrstvo pisno pozvali, da v skladu z zakonodajo vse zavezance za dohodnino o napaki obvesti, saj je seveda v interesu dohodninskih zavezancev, da plačujejo dohodnino v skladu z zakonom. Zavezanci namreč morajo najpozneje do 3. maja 2013 podati ugovor zoper informativni izračun dohodnine.

Dokumentacija ni potrebna

Ker Durs razpolaga s pravilnimi podatki ministrstva, k ugovoru ni treba priložiti nobene dokumentacije.

Deli s prijatelji