POTNI STROŠKI

Napad na Cerarja: je za eno pot dvakrat zaračunal stroške?

Objavljeno 30. maj 2014 21.35 | Posodobljeno 02. junij 2014 12.28 | Piše: P. J.

Cerar ne odgovarja, ali se mu zdi to, kar mu očita nekdanji poslanec Petek, moralno in etično.

LJUBLJANA – »Dr. Miro Cerar ne bo ravno dobro začel strankarske poti. Dvakrat zaračunani potni stroški za eno samo pot mu že krhajo kredibilnost. Gimnazijcem na Ravnah in v SG je na isti dan predaval o morali, vsaki gimnaziji posebej pa je zaračunal potne stroške. Ne gre za velike denarje, gre za drobiž, vendar tudi za princip, posebej če mladim govoriš o morali in vrednotah,« je na twitterju zapisal nekdanji poslanec Miro Petek (SDS).

Koliko je zaslužil?

Miro Cerar, ki je napovedal, da bo svojo stranko ustanovil v ponedeljek, je redni profesor na ljubljanski pravni fakulteti. Po podatkih Supervizorja pa je prek svojega podjetja Miroslav Cerar, pravno svetovanje, s. p., od leta 2003 do aprila 2014 prejel 352.105,21 evra od javnih institucij.

Supervizor je zabeležil, da je od Šolskega centra Ravne na Koroškem prejel 340,28 evra, od Šolskega centra Slovenj Gradec pa 481,40 evra. Oba honorarja sta bila izplačana v mesecu februarju 2014.

»Miro Cerar je na naši šoli imel predavanje Pomen etike in aktivnega državljanstva za izhod iz krize dne 28. januarja 2014. Predaval je dijakom 3. letnika naše gimnazije ter učiteljskemu zboru. Trajanje: 90–120 minut. Njegovo predavanje je bilo zelo kakovostno, zanimivo … in smo bili vsi zelo zadovoljni,« je na naše vprašanje odgovoril Dragomir Benko, ravnatelj Gimnazije Ravne na Koroškem. »Miru Cerarju  smo za predavanje izdali naročilnico, na osnovi katere je izdal račun. Cena predavanja (z vsemi stroški) je znašala dogovorjenih  340 evrov. Z Mirom Cerarjem smo se dogovarjali za predavanje povsem samostojno, kakih bližnjih šol v pogovore nismo vključevali,« je še dodal.

»Gospod Miro Cerar je pri nas imel predavanje O etiki in morali v pedagoškem poklicu, o izzivih sodelovanja z dijaki in s starši ter spoštovanju integritete lastnega dela za kolektiv zaposlenih na Šolskem centru Slovenj Gradec (tri ure po tistem, ko so dijaki že zaključili pouk in torej dijaki niso bili niti obveščeni o tem). Predavanje je potekalo v sklopu naših strokovnih izobraževanj. Prisotni smo bili s predavanjem zadovoljni, saj je predavatelj izpostavil precej premislekov o pomenu etike pri šolskem delu. Seveda ni skrivnost tudi višina računa (481,40 evra),« pa je zapisal ravnatelj Gimnazije Slovenj Gradec Stane Berzelak. Predavanje na njihovi šoli je prav tako potekalo 28. januarja 2014.

Brez odgovorov

Vprašanja smo poslali tudi Cerarju, vendar nam na zastavljeno vprašanje še ni odgovoril. Njegov predstavnik za stike z javnostjo Gregor Jagodič nam je v telefonskem pogovoru dejal, da bodo na zastavljena vprašanja odgovorili po kongresu stranke, ki bo v ponedeljek. »Zaradi kratkega časovnega roka in zaradi obveznosti prihajajočega kongresa bomo na to odgovorili in pojasnili po kongresu.«  

Deli s prijatelji