RTV SLOVENIJA

Namesto Pogledov Slovenije več kot pol cenejša oddaja

Objavljeno 23. julij 2013 20.46 | Posodobljeno 23. julij 2013 20.46 | Piše: STA, Mo. S.

Na javni televiziji nastaja tudi nova narodno-zabavna oddaja, ki bo nadomestila oddajo Na zdravje!.

Bojan Traven in Uroš Slak. Foto: Ljubo Vukelič/Delo

LJUBLJANA – Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je na današnji seji potrdil rebalans programsko-produkcijskega načrta zavoda, ni pa dal pozitivnega mnenja k rebalansu finančnega načrta za letošnje leto. Vodstvo RTVS je moralo rebalans programsko-produkcijskega načrta dopolniti, saj je bil programski svet na seji v preteklem tednu nezadovoljen s finančnim razrezom rebalansa po programskih enotah. Generalni direktor Marko Filli je povedal, da so vsote razdelali po posameznih oddajah. Uredništva bodo dobila 1,7 milijona evrov svežega denarja, zato bo jeseni njihova ponudba bogatejša.

Nekateri svetniki niso bili zadovoljni niti s popravljenim rebalansom programsko-produkcijskega načrta. Mitja Štular je, denimo, opozoril, da razrez stroškov pri glasbeni produkciji, za dopisništva in skupne programske potrebe ni bil pripravljen. Poleg tega pozitivnega mnenja niso dali niti finančnemu delu rebalansa. Filli je opozoril, da tudi programske spremembe ne bodo izvedene, če nadzorni svet ne bo potrdil rebalansa finančnega načrta, o tem pa bodo nadzorniki odločali predvidoma v začetku avgusta. 

Programski svet vodstvu predlaga, naj prouči možnost za ponovno uvrstitev Pogledov Slovenije v program, če bodo za to zagotovljeni finančni in kadrovski viri.

Nova oddaja več kot pol cenejša

Več svetnikov se je vprašalo, ali je smotrno ukinjati oddajo Pogledi Slovenije, saj je omogočala pluralnost in tudi imela visoko gledanost. Prav tako jih je zanimalo, ali je res, da bo oddaja, ki bo osnovana namesto Pogledov Slovenije, cenejša. Po mnenju direktorja Televizije Slovenija Janeza Lombergarja je nemogoče primerjati Poglede Slovenije in novo oddajo, ki nastaja, je pa po njegovem prepričanju nova oddaja po konceptu še zahtevnejša kot Pogledi Slovenije.

Opozoril je, da so z osnovanjem nove oddaje namesto Pogledov Slovenije spoštovali dogovor, da se poslovanje RTVS racionalizira, saj bo nova oddaja več kot pol cenejša, ker bodo pri njej sodelovali zaposleni na RTVS in dolgoletni honorarni sodelavci. Ob tem je poudaril, da je le spoštoval sprejeti programsko-produkcijski načrt, ki je predvideval ukinitev Pogledov Slovenije pred poletjem.

Nastaja nova narodno-zabavna oddaja

Govorili so tudi o ukinitvi oddaje Na zdravje! in ustanovitvi nove narodno-zabavne oddaje. Ta bo po Lombergarjevih besedah nastala v lastni produkciji in ne v koprodukciji. Na javno povabilo se je prijavilo 10 ustvarjalcev, a noben ni bil izbran, saj so bili predlogi oddaj ocenjeni kot neustrezni.

Deli s prijatelji