JUGOSLAVIJE NI VEČ, IMAMO SLOVENIJO

»Zdaj bomo albanske, bosanske, srbske in druge otroke spodbujali, da utrdijo znanje svojega jezika. Narobe svet!«

V NSi v primeru sprejetja predloga zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti nekdanje SFRJ napovedujejo posvetovalni referendum.
Fotografija: Matej Tonin. FOTO: Tadej Regent/delo
Odpri galerijo
Matej Tonin. FOTO: Tadej Regent/delo

Državni zbor bo prihodnji teden obravnaval predlog zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti nekdanje SFRJ. V NSi so na predlog zakona vložili vrsto dopolnil, saj menijo, da je zakon ustavno sporen. Če dopolnil ne bodo sprejeli, pa bodo vložili zahtevo za posvetovalni referendum, so poudarili v NSi.

Tako oster je bil šef stranke Matej Tonin: »Bomo škodljive nesmisle te vlade res morali ustavljati z referendumi? Zakon o posebnih kulturnih pravicah narodov nekdanje SFRJ je po poskusu prepovedi kurjenja z lesom in plinom spet nov tak primer. Vlada predlaga, da bi Albancem, Bošnjakom, Črnogorcem, Hrvatom, Makedoncem in Srbom, ki živijo v Sloveniji, pripadale še posebne kulturne pravice. Med drugim "pravica do uporabe maternega jezika" in obveznost, da jim država v šolah zagotavlja možnost učenja materinščine. Neznanje jezika v osnovnih in srednjih šolah je že danes resen problem. Namesto da bi vlada storila vse, da bi se tuji učenci naučili slovenščine … bomo zdaj organizirali tečaje in albanske, bosanske, srbske in druge otroke spodbujali, da utrdijo znanje svojega jezika. Narobe svet! Vsi, ki želijo živeti in delati v naši državi ter prispevati k naši skupni blaginji, so DOBRODOŠLI, a pričakujemo, da se bodo naučili slovenskega jezika, sprejeli našo kulturo in običaje. Če bo vlada pri zakonu vztrajala, bomo v NSi vložili zahtevo za razpis posvetovalnega referenduma

Po mnenju NSi bi moralo biti državi v interesu, da pomaga otrokom, da se čim prej naučijo slovenskega jezika, kar je danes v osnovnih in srednjih šolah zelo resen problem.

»Številni otroci, predvsem s Kosova in iz Albanije, v šolah ne znajo slovensko, izvedba pouka je zelo otežena, standard znanja pada, tem otrokom pa se dogaja zelo velika krivica, ker jim država ne omogoči, da bi se pred vključitvijo v šolo lahko naučili slovenskega jezika. Na to opozarjajo številni učitelji, ravnatelji, župani, starši,« pa meni poslanec Aleksander Reberšek.

Odziv Levice na napoved posvetovalnega referenduma: To ni nič drugega kot znak ksenofobije

Predlagani zakon, ki sledi uresničevanju kulturnih pravic nekdanjih narodov SFRJ, je v  interesu vseh. Z njim krepimo spoštovanje človekovih pravic in zagotavljamo enakopravno integriranosti novih manjšin v slovensko družbo.  V Nsi navajajo, da predlog predvideva, da bo moralo ministrstvo za šolstvo za otroke pripadnikov narodnih skupnosti nekdanje SFRJ v osnovnih in srednjih šolah omogočati brezplačno učenje njihovega maternega jezika in kulture. To ne drži. Naš predlog ne nalaga obveznega izvajanja dejavnosti, ampak spodbuja učenje maternega jezika in kulture ter sodelovanja javnih in zasebnih šol, če je za to izkazan interes. Poleg tega šole že zdaj izvajajo obšolsko dejavnost poučevanja jezika, če za to obstaja izkazan zadosten interes, pa bodisi da gre za kitajski, bosanski jezik ali kateri drugi. Za to imajo šole že zdaj tudi predvidena sredstva v okviru letnih načrtov. Ker pa gre za predlog, da bi se izvajale kulturne pravice za skupnosti iz bivše SFRJ, v NSi skačejo in si histerično pulijo lase, kako lahko to predlagamo. To ni nič drugega kot znak ksenofobije.

Matej T. Vatovec je dodal: »Žalostno je, da se gre NSi poceni in nevaren populizem na tej temi. Govorimo o slovenskih državljanih, ki so naši prijatelji, sosedje, družinski člani že več generacij. Bojim se, da gre za jasen izraz ksenofobije. Kot država smo, glede na vse zaveze, ki smo jih dali pred 34 leti, dolžni narediti vsaj ta prvi manjši korak k izpolnjevanju teh obljub. In to je vse bistvo našega zakona

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije