VARNOST DEPOZITOV

Nam slovenske banke lahko pogoltnejo prihranke?

Objavljeno 11. maj 2014 19.45 | Posodobljeno 11. maj 2014 19.45 | Piše: STA, Ma. F.

Erker ugotavlja, da so slovenski varčevalci izrazito nagnjeni k zelo konservativnemu varčevanju v bankah.

Slovenskim bankam se ne piše nič dobrega

LJUBLJANA – Neumnosti slovenskih bank so davkoplačevalce stale več milijard evrov, celoten proces njihovega čiščenja pa bo trajal več let, se strinjajo mnogi ekonomisti in analitiki. Številni varčevalci se tako vprašujejo, ali so njihovi prihranki v bankah res varni, odgovor pa bo poskušal dati finančni dogodek, ki bo 21. maja v Ljubljani.

Dogodek, ki bo prihodnji torek na Gospodarski zbornici Slovenije, organizira spletni portal Finančni trgi v sodelovanju z družbo za upravljanje Numerica Partners in medijskima partnerjema STA in Siol. Številni varčevalci vprašujejo, ali bodo po tem, ko so ostali brez delnic bank, še ob svoje depozite, pojasnjujejo prireditelji.

Nagnjeni k zelo konservativnemu varčevanju

V okviru dogodka bo potekala okrogla miza, na kateri bodo razpravljali o varnosti depozitov v bankah ter njihovi (padajoči) donosnosti, udeležence pa seznanili tudi z alternativnimi naložbami bančnim depozitom ter poskusili odgovoriti na vprašanje, kako slovenska podjetja in celotno nacionalno gospodarstvo rešiti iz (pre)zadolženosti.

Igor Erker ugotavlja, da so slovenski varčevalci izrazito nagnjeni k zelo konservativnemu varčevanju v bankah. Medtem ko je danes v bankah 15 milijard evrov, jih je v investicijskih skladih le dve milijardi evrov. Če si pogledamo le ta del varčevanja v skladih, pa vidimo, da pri nas polovica vlagateljev varčuje v delniških skladih, vendar je v teh še vedno turbulentnih časih tudi v skladih dobro imeti zelo razpršena sredstva, je dejal.

Deli s prijatelji