BANKA SLOVENIJE

Naloga številka 1: odprava kreditnega krča

Objavljeno 13. marec 2013 11.00 | Posodobljeno 13. marec 2013 10.59 | Piše: T. L., STA

Franjo Štiblar, eden od kandidatov za novega guvernerja Banke Slovenije, ne vidi razloga za trenutni položaj Slovenije in napoveduje ukrepe za odpravo posojilnega krča.

Franjo Štiblar.

NEW YORK – Profesor na ljubljanski pravni fakulteti Franjo Štiblar, eden od kandidatov za novega guvernerja Banke Slovenije, je povedal, da ni nobenega razloga, da bi imela Slovenija poleg Grčije in Cipra najslabšo gospodarsko napoved od članic EU. »Narobe smo se lotili stvari,« je dejal in napovedal konkretne ukrepe za odpravo posojilnega krča.

Protikandidata ceni

Poleg Štiblarja sta kandidata za novega guvernerja Banke Slovenije še sedanji namestnik guvernerja Janez Fabjan in višji svetovalec v Mednarodnem denarnem skladu ter izredni profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti Boštjan Jazbec.

»Vsi trije smo zelo dobri kandidati. Visoko cenim ostala dva, s katerima sem strokovno sodeloval,« je dejal Štiblar, ki ima široko poznavanje delovanja centralnih bank. Med drugim je doktorski študij pri profesorju univerze Yale Robertu Shillerju opravljal skupaj z guvernerjem italijanske centralne banke Ignaziem Viscom.

V Sloveniji slabo? Kako preživijo Bolgarija, Romunija, Slovaška?

Štiblar je prepričan, da ni nobenega razloga, da bi imela Slovenija poleg Grčije in Cipra najslabšo gospodarsko napoved od držav EU.

»Slovenija je relativno nizko zadolžena, imamo relativno visok standard. Kako potem lahko na primer preživijo Bolgarija, Romunija, Slovaška, Portugalska, Estonija? Zakaj bi morali biti mi najslabši od vseh? Narobe smo se lotili stvari,« je dejal Štiblar.

»Evropa je v tem trenutku najslabša celina glede gospodarske rasti. Če smo se na evropski ravni dogovorili za fiskalne restrikcije, pri čemer Slovenija ne more kaj storiti, pa nam ostane vsaj monetarna stimulacija, ki jo Evropa pelje, Slovenija pa ne,« je povedal Štiblar, ki sicer strogo loči pristojnosti in odgovornosti javnofinančne in denarne politike in zavrača medsebojno vpletanje.

Podpora strukturnim reformam

»Absolutno podpiram strukturne reforme. Ne glede na levo ali desno vlado. Dobro je, da smo sprejeli pokojninsko reformo. Dobro je, da izvajamo reformo trga dela tako, da nismo odpravili vsega 'solidarizma'. Sem za zakon o slabi banki, kakršen koli že bo. Te zadeve sprejema parlament in guverner centralne banke bo moral v danih razmerah storiti vse, kar je v njegovi moči, da požene gospodarsko rast,« je dejal Štiblar, za katerega je najpomembnejši zagon gospodarske rasti.

Odprava kreditnega krča

»To je ključni del mojega programa. Kot je (predsednik Evropske centralne banke) Mario Draghi pripeljal nov veter v Evropsko centralno banko, kje je restriktivno monetarno politiko spremenil v stimulativno. Moj osnovni cilj je, da bi isto monetarno spodbudo, ki se ji pri nas reče odprava kreditnega krča, pripeljal v centralno banko. Za to imam predvidene konkretne instrumente, in če nam to uspe, bomo šli iz negativne v pozitivno gospodarsko rast,« napoveduje.

»Ko bomo enkrat tam, bo lažje reševati tudi sanacijo bank, reševati javni sektor, šolstvo in zdravstvo. Brez pozitivne rasti pa bo šlo le navzdol,« je dejal Štiblar in dodal, da to ni le usmeritev predsednika ameriške centralne banke Federal Reserve Bena Bernankeja, ampak tudi Japonske, Kitajske, Velike Britanije in Avstralije.

Na ekskurziji po ZDA

Štiblar je trenutno s študenti na strokovni ekskurziji v ZDA. Ekskurzija je namenjena razširjanju obzorij študentom, med katerimi jih bo veliko zasedalo pomembne položaje v Sloveniji. V New Yorku so se seznanili z ZN, lokalnimi in državnimi sodišči, univerzami in s finančnimi ustanovami. Na tradicionalnem sprejemu v cerkvi Sv. Cirila jim je predaval tudi upokojeni ameriški odvetnik Bob Harley.

V Washingtonu je študente sprejel senator slovenskega rodu Tom Harkin iz Iowe, obiskali so tudi vrhovno sodišče ZDA in State Department, kakor tudi Mednarodni denarni sklad in Svetovno banko. V New Yorku jih je sprejel vršilec dolžnosti veleposlanika pri ZN Matej Marn, v Washingtonu pa veleposlanik Roman Kirn.

Deli s prijatelji