SEZONA PRED VRATI

Največji praznik soli

Objavljeno 21. april 2013 13.59 | Posodobljeno 21. april 2013 14.00 | Piše: Janez Mužič

Piranska turistična sezona se začenja s solinarskim praznikom sv. Jurija, ki že sedem stoletij varuje Piran.

Oblegani Tartinijev trg je s solinarskim praznikom vstopil v novo turistično sezono (foto: Janez Mužič).

PIRAN – Ta konec tedna v Piranu predstavljajo vse, kar mesto ponuja s svojo tradicionalno povezanostjo s soljo, ki mu je stoletja rezala debelejši kos kruha. Solinarski praznik je povezan s praznikom sv. Jurija, zavetnika mesta Piran, in obuja star običaj, ko so nekoč solinarji iz mesta odšli v soline pripravljat solna polja in s tem začeli novo solinarsko sezono. Pridružile so se jim družine, ki so tam preživele poletje do zadnje avgustovske žetve, do praznika sv. Jerneja.

Prepovedana ljubezen

Za lepši Piran so že pred dnevi poskrbeli prostovoljci društev Anbot in Faros, ki so z mladimi v šolah izdelali tradicionalne ulične girlande ter z njimi okrasili Tartinijev trg in mesto. S temi okrasnimi kitami iz bršljana, s pentljami in šopki iz rožmarina in lovorja ter oljčnimi vejicami obujajo manj znano piransko praznično etnološko tradicijo.

Tartinijev trg je že včeraj zasedla tržnica avtohtonih izdelkov z ustvarjalnimi delavnicami, na katerih so izdelovali zeliščno sol, solinarski kruh, istrska glasbila, pletli iz beke in še kaj. Predstavili so oblačila iz časa Giuseppeja Tartinija, otroci so iskali solni zaklad, na Punti, Trgu 1. maja in piranskem pomolu pa so obujali mediteranski duh s turnirji v briškoli, pandoli, mori, fucanju, istrskem fliperju in, ne nazadnje, ekipa krepkih Pirančanov je z vleko vrvi izzivala »ves ostali svet«.

Ribiči so prikazali izdelovanje ladijskih brkov in vezanje trnkov ter morskih vozlov, velika atrakcija pa je bila tudi solinarska družina tamkajšnje italijanske skupnosti. Njeni člani so že precej generacij tesno povezani s piransko soljo, ki je njihova rodbinska tradicija. Predstavili so se v solinarskih oblačilih in obiskovalcem radi pripovedovali o nekdanjih pripravah na odhod v soline, o delu solinarjev ter o doživetjih ob kupih pridelane soli na koncu sezone.

Piranu in soli ustrezna je bila tudi kulinarika. Med drugim so stregli pedoče po solinarsko in okušali izdelke z letošnjega prvega natečaja Slan Piran. Med 17 prijavljenimi jedmi, ki so vsebovale piransko sol ter izvirale iz tradicionalnih istrskih jedi, je zlato plaketo prejela predjed prepovedana ljubezen, ki jo je v KTD Čikole Čakole pripravila Gordana Mlakar.

Obiskovalci včeraj nadvse živahnega Pirana so se zabavali tudi ob glasbi skupin Vruja, klape Solinar in ansambla Istranbul. Praznik se danes s podobnim dogajanjem kot včeraj nadaljuje s procesijo sv. Jurija, blagoslovom dveh novih zvonov za piransko cerkev sv. Jurija in simboličnim odplutjem solinarske družine s piranskega pomola v Sečoveljske soline, kjer prav tako pripravljajo pester solinarski program. Oblegani Tartinijev trg je s solinarskim praznikom vstopil v novo turistično sezono. Prikupne Pirančanke obujajo spomin na ljubezensko legendo iz piranske rdeče hiše Benečanke. Tradicionalni odhod solinarjev iz Pirana v soline, ki naznanja novo solinarsko sezono. Tako pestre istrske solinarske kulinarične ponudbe Piran še ni imel.

Deli s prijatelji