VOX POPULI

Največ podpore SD, Janša in Janković med odpadniki

Objavljeno 25. avgust 2013 22.40 | Posodobljeno 25. avgust 2013 22.42 | Piše: STA, Ma. F.

Podatki raziskave Vox Populi kažejo, da bi za SD, če bi bile volitve danes, glasovalo 15,3 odstotka sodelujočih.

Prvaka največje opozicijske in največje koalicijske stranke.

LJUBLJANA – Po podatkih raziskave Vox Populi, ki jo je za Pop TV in Dnevnik opravila agencija Ninamedia, v avgustu med strankami vodi SD pred SDS. Podpora je narasla strankama DL in Desus. 33,5 odstotka vseh vprašanih je vladi prisodilo oceno uspešno, parlament pa je dobil povprečno oceno 2,46, na spletni strani poroča Dnevnik.

Podatki raziskave kažejo, da bi za stranko SD, če bi bile volitve danes, glasovalo 15,3 odstotka sodelujočih, medtem ko bi zanjo v juliju glasovalo 17 odstotkov vseh vprašanih. Za stranko SDS bi danes volilo 12,3 odstotka vprašanih, v juliju 13,9 odstotka. Medtem ko bi PS svoj glas namenilo osem odstotkov vprašanih, prejšnji mesec pa 8,1 odstotka, je Desusu s 3,1 odstotka volilna podpora zrasla na 3,8 odstotka. Stranki NSi je podpora volivcev v avgustu padla, in sicer s 4,8 na 3,5 odstotka. Podpora je padla tudi SLS. Zanj bi julija glasovalo 2,6 odstotka, danes pa bi mu svoj glas namenilo 2,2 odstotka vprašanih. Podpora pa je zrasla DL, in sicer za pol odstotka. V juliju bi zanj glasovalo 1,7, zdaj pa 2,2 odstotka vseh vprašanih.

30 odstotkov vprašanih ne bi šlo na volitve, več kot 20 odstotkov vprašanih pa ne ve, koga bi volili.

Največji skok na lestvici uspel Igorju Lukšiču

Med politiki še vedno vodi predsednik države Borut Pahor, sledi pa mu minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan. Na tretje mesto so anketiranci uvrstili evropskega komisarja Janeza Potočnika, na četrtem mestu pa je pristala premierka Alenka Bratušek. Slednji podpora pada.

Minister za notranje zadeve Gregor Virant je zasedel peto mesto, na šestem pa je v avgustu evropski poslanec Lojze Peterle. Obrambni minister Karl Erjavec je sedmi, sledi mu evropski poslanec Jelko Kacin, na deveto mesto pa so anketiranci uvrstili poslanca SDS Andreja Vizjaka. Največji skok na lestvici je uspel predsedniku SD Igorju Lukšiču, ki je zasedel 10. mesto. Ljubljanski župan Zoran Janković je 19., predsednik SDS Janez Janša pa 20.

Deli s prijatelji