PESTRO ŽIVLJENJE

Najslavnejša slovenska Rominja: pomagal ji je Drnovšek

Objavljeno 02. april 2015 21.13 | Posodobljeno 02. april 2015 21.12 | Piše: D. P.
Ključne besede: Elka Strojan

Imela je precej otrok, po nekaterih podatkih 14, dva sta umrla – eden kot dojenček, drugi v prometni nesreči pri Žužemberku. Menda so vsi otroci kadili.

LJUBLJANA – Strojanovi so daleč naokoli znana slovenska romska družina. Sinoči so ostali brez Elke, ki je po srčnih težavah umrla v 64. letu starosti. Elka se je rodila v družini Hudorovac. Poročila se je z Miho Brajdičem, ki pa je umrl zaradi sladkorne. Kljub temu se je v javnosti pojavljala s priimkom Strojan. Preimenovala se je iz zahvale do zdravnika Strojana, ki ji je rešil sina Miha gotove smrti. Imela je precej otrok, po nekaterih podatkih 14, dva sta umrla – eden kot dojenček, drugi v prometni nesreči pri Žužemberku. Menda so vsi otroci kadili.

Tristo evrov od države

Denis Avdić jo je pred časom opozoril, da otrokom kajenje škodi. »Dojenčki ne kadijo!« ga je potolažila in priznala, da bi otroci nehali kaditi, če bi Elka za to dobila denar. »Za vse bi morali dobiti 300 evrov,« je ocenila vsoto, ki bi jo potrebovala, da otroci ne sežejo več po cigaretah. »Otroci me ubogajo. Če me ne ubogajo, pa dobijo batine!« je slikovito sklenila pogovor za Radio 1. Sama ni nikoli skrivala, da je bila strastna kadilka. Prvo cigareto je prižgala, ko ji je bilo šest let. V najboljših časih je pokadila po pet škatlic na dan, v zadnjih letih le dve cigareti dnevno.

S silo zaradi piščanca

»Ne znam niti pisati niti brati. Številke pa poznam,« pa je potrdila pred leti v intervjuju za Mladino. Vedno je rada nosila predpasnike, ker so imeli velike žepe. V njih je hranila zdravila, mobitel, denarnico, cigarete. Strojanovi so prišli večkrat navzkriž z zakonom. »Enkrat me je zdaj že upokojeni policist udaril,« je razkrila pokojna Elka. Mož postave se je spravil nanjo, ker je mislil, da je ukradla piščanca.

»Imela sem račun, to sem policistu tudi povedala. A on tega računa ni pogledal in me je zagrabil, udaril in odrinil,« je nadaljevala v pogovoru za Mladino. Policaju ni ostala dolžna, branila se je. V nadaljevanju pa je poudarila, »da vedno spravlja račune«. Elka je bila tudi tista v družini, ki je hranila denar. »Če dobijo socialno, tudi dajo meni,« je povedala. V pogovoru za Mladino je tudi razkrila, kakšen je njen idealni partner.

Goveja juha in zelje

»Poslušati mora, kaj ti rečeš. Ne sme se s tabo kregati,« je povedala, ob tem pa povedala, da mora mož oziroma partner v trgovino tudi po hrano in priti domov ter povedati, kaj se bo kuhalo. Pri hranjenju ni bila izbirčna – najraje je jedla govejo juho, oboževala je tudi kislo zelje, ki so ga sami pridelovali doma.

Elka Strojan pa je zaslovela tudi zaradi nekdanjega predsednika države Janeza Drnovška – leta 2006 je poskušal v Dečjo vas Strojanovim pripeljali dva bivalnika. To so mu preprečili prebivalci Ambrusa in Zagradca. Pomagalo ni niti (p)osebno prepričevanje. Strojanovi so ostali brez svojih nelegalno zgrajenih zgradb v Dečji vasi pri Ambrusu. Vmes so bivali v Postojni, potem pa v Rojah poleg Ljubljane.

»A ste ljudje al' kaj ste?« je takrat dejal Janez Drnovšek.

 

Deli s prijatelji