25 LET

Najprej obdela Novice, nato pa je na vrsti vrt

Objavljeno 08. april 2016 15.56 | Posodobljeno 08. april 2016 15.57 | Piše: S. F.

Francu Kržišniku je v največje veselje velik vrt ob hiši.

Na vrtu dela veliko in z veseljem. Foto: osebni vrhiv

ŠKOFJA LOKA – Upokojenec Franc Kržišnik iz Škofje Loke, ki je eden naših najzvestejših bralcev, vsako jutro začne s prebiranjem Slovenskih novic. Najbolj je zadovoljen z vsebino od začetka pa tja do sredine časopisa. Po listanju in branju se odpravi na sprehod po vrtu, kjer nekaj pozornosti nameni živalim, ki jih ima: trem kozam s štirimi mladiči, kuram nesnicam, muci in zajcem. 
Obveznosti, kaj kdo postori, imajo v družini razdeljene tako, da lahko Franc največ časa nameni vrtu. Na precej veliki površini imajo različno grmičevje, od kosmulj in malin do robid, ter toliko sadnega drevja, da pridelajo sadja za sproti. Imajo tudi zelenjavni vrt, kjer pridelajo vse, kar potrebujejo med poletjem.


»Na vrtu delam veliko in z veseljem,« razloži 66-letnik, ki zna obrezovati in tudi cepiti s cepiči. Na začetek letošnje vrtičkarske sezone se je dobro pripravil, žena je naredila načrt za sajenje na vrtu in na balkonih, na katerih so imeli v preteklih letih bogate in zanimive kombinacije rož. Občinska komisija jih je zaradi lepote in raznolikosti že večkrat nagradila. Franc pa predvsem razmišlja o vrtu, kamor je letos že zasadil sadiko lešnika z debelimi plodovi, in preverja rododendron. Zanimivo bo spremljati lansko vrtnarsko novost, papeško marelico, ki je križanec med slivo in marelico, pa seveda figo, ki ni značilna za gorenjsko podnebje in tudi še ni obrodila.

»Vendar naj bi bila odporna proti zmrzali,« pravi Franc, ki ima ob hiši preplet starih in novih sadnih sort. Novosti, doda upokojeni slikopleskar, ga zelo zanimajo in jih z veseljem preizkusi v domačem vrtu. Velikih želja nima: »Samo da bi bilo čim več zdravja.« 

Deli s prijatelji