OBETAVNO

Najprej nas bo zalilo in prepihalo, potem pa sonce

Objavljeno 11. april 2013 22.42 | Posodobljeno 11. april 2013 22.42 | Piše: A. L.

Temperature bodo čez dan od 15 do 20 stopinj.

Opazite podobnost?

LJUBLJANA – Ste pripravljeni na sonce? Za vikend ga bo nekaj, še prej pa bomo morali pregnati dež. V petek bo že dopoldne občasno deževalo v zahodni in osrednji Sloveniji (dan bo zaznamoval še močan jugozahodnik na severovzhodnem delu države, ki bo pihal do 80 kilometrov na uro), proti vzhodu pa se bodo padavine razširile proti večeru. V noči na soboto bo dež zajele vso Slovenijo.

Preberite več o vremenu.

V soboto dopoldne bodo padavine od severa postopoma ponehale, čez dan se bo zjasnilo in bo dokaj sončno. Tudi nedelja bo večinoma sončna. Enako za zdaj kaže tudi za prvo polovico prihodnjega tedna, napoveduje dežurni prognostik Andrej Velkavrh iz Agencije RS za okolje (Arso). Temperature čez dan bodo od 15 do 20 stopinj.

 

Morje bo poplavljalo

Ob slovenski obali bo danes zvečer povišano plimovanje morja. Ob večerni plimi med 20. uro in polnočjo lahko gladina morja na mareografski postaji v Kopru preseže višino 295 cm in ob tem poplavi nižje dele obale. Plimovanje morja bo povišano tudi v petek, opozarja Arso.


Pazite na plazove

Nevarnost snežnih plazov nad okoli 1600 metri je druge stopnje, nižje pa prve. Spontanega plazenja večinoma ni pričakovati, mogoči so le manjši osipi s strmih prisojnih pobočij sredi dneva in popoldne. Plaz lahko sprožite ob večji dodatni obremenitvi snežne odeje na strmejših pobočjih ter na mestih z napihanim snegom.

Do petka zjutraj bo v zahodnih Julijskih Alpah zmerno do pretežno oblačno, višji vrhovi bodo jutri vsaj nekaj časa še v soncu. Drugod bo delno jasno, po vrhovih Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp pa se bodo začeli nabirati oblaki. Manjše občasne padavine pričakujemo predvsem v zahodnem in južnem delu Julijcev jutri proti večeru in v noči na petek. Meja sneženja bo na nadmorski višini med 1500 in 1700 metri. Pihal bo okrepljen jugozahodnik. Snežna odeja se bo jutri čez dan še preobražala, nižje tudi počasi talila. Lavinske razmere se do petka zjutraj ne bodo dosti spremenile.

 

Deli s prijatelji