KRIZA

»Najprej je treba jesti, potem pa filozofirati«

Objavljeno 01. april 2013 22.26 | Posodobljeno 01. april 2013 22.26 | Piše: S. J.

O tem je prepričan Stanovnik, ki pozdravlja načrte vlade za zagon gospodarstva.

Janez Stanovnik pričakuje koalicijo Janković-Virant

LJUBLJANA – »Veselim se, da se je v našem narodu našla mlada, dinamična, požrtvovalna ekipa, ki je pripravljena to breme vzeti nase,« je o vladi Alenke Bratušek spregovoril Janez Stanovnik na 6. seji glavnega odbora Zveze združenj borcev (ZZB) za vrednote NOB. Podrl je novo nastalo vlado in poudaril, da ji je treba ponuditi vso pomoč, »ne pa metati polen pod kolesje«.

Ven iz krize

Predsednik ZZB se strinja tudi z njeno odločitvijo, da se po letu dni vrne po zaupnico v vlado: »Da se ta ustvarjalni nemir v narodu tudi politično formira, je potreben čas, zato mislim, da je upravičeno, da se mandatarki in njeni ekipi prepusti ne 100 dni, ampak leto dni.« Ob tem je poudaril, da mora »vlada predvsem vedeti kam hoče priti, priti pa moramo iz sedanje krize«.

Pozdravil je tudi načrte nove vlade za zagon gospodarstva: »Najprej je treba jesti, potem pa filozofirati.«

Destrukcija socialne države in ne varčevanje

Stanovnik se je pri tem obregnil tudi ob delo prejšnje, Janševe vlade, katere problem po njegovem mnenju ni bil v izboru prioritet, »ampak v zaupanju v izvrševanje teh prioritet. V držanje besede.« S sprejetjem ZUJF (zakon o uravnoteženju javnih financ) se je začela destrukcija socialne države in ne varčevanje: »To je bila prevara, ne pa izvrševanje sprejetega zakona.« Prav tako meni, da ne potrebujemo zgolj ene slabe banke, ampak več slabih bank, pravzaprav predlaga, da bi imela vsaka banka oddelek, ki bi se ukvarjal z 'gnilimi' posojili.

»Ne potrebujemo žandarjev iz Bruslja, da bi spoštovali zapisano v ustavi,« je spregovoril o grožnjah s trojko. Poudaril je tudi, da »papir ne daje zlatih jajc, če hočete priti do profita, morate investirati v delo, v podjetje, tam se ustvari presežna vrednost.«

Potrebna sta pogum in pamet

Govor je zaključil s primerjavo leta 1941 in današnje situacije: »Tisti, ki so se leta 1941 odločili, da gredo na borbo na življenje in smrt, so vedeli, za kaj se odločajo, na srečo v malo drugačni obliki to velja tudi za današnji dan, potreben je pogum, potrebna je tudi pamet, predvsem pa sta potrebna domoljubno srce in ljubezen do svoje domovine. Naj še tako blatijo nacionalni interes, ampak ta je osnovno vodilo v naših dejanjih.«

Deli s prijatelji