IZBOLJŠANJE

Najnižje plače v elektroindustriji se bodo zvišale

Objavljeno 29. marec 2013 15.05 | Posodobljeno 29. marec 2013 15.06 | Piše: STA, P. J.

Za predsednika upravnega odbora Zbornice elektronske in elektroindustrije pri GZS Valterja Lebana je pomembno, da so »dogovor dosegli za mizo, brez pritiskov ulice«.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Najnižje osnovne plače v vseh tarifnih razredih v elektroindustriji se bodo skladno z danes podpisanim dodatkom h kolektivni pogodbi za to dejavnost zvišale. Zvišanje bo postopno: s 1. marcem se plače zvišujejo za 2,4 odstotka, s 1. septembrom pa še za dva odstotka.

Spodnje plače so nespodobno nizke

Poleg tega dogovor vsebuje še dvig regresa za letos na 830 evrov in poračun regresa za 2012 – to je bilo namreč leto, v katerem se o regresu niso dogovorili, je ob podpisu dogovora na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) v Ljubljani pojasnila predsednica Sindikata kovinske in elektroindustrije (SKEI) Lidija Jerkič. Tretji del dogovora, po mnenju Jerkičeve najzahtevnejši in najpomembnejši, pa je, da se začne postopoma izločanje sestavnih delov plače iz minimalne plače, kar naj bi pripomoglo k odpravljanju uravnilovke v spodnjih plačilnih razredih.

Dogovorjeno je, da se s 1. septembrom delodajalec in sindikat pri delodajalcu dogovorita, kateri bo ta dodatek ali sestavni del v letu 2013, je pojasnila in dodala, da je ta datum v prihodnjem letu 1. julij.

»To je tisto, s čimer smo lahko posebej zadovoljni,« je poudarila Jerkičeva. Po njenem mnenju je to za zdaj edini takšen primer v kolektivnih pogodbah na ravni države, kjer so predstavniki delodajalcev pokazali posluh. Sindikati so po njenih pojasnilih ves čas razlagali, da so spodnje plače prenizke, »nespodobno nizke«, in da je treba v teh spodnjih razredih določiti višje osnove, ki bi pripomogle temu, da bi tisti, ki hodi na delo, prejel več kot minimalno plačo.

S pogajanji zadovoljna

Jerkičeva je z izkupičkom pogajanj zadovoljna, saj je to tisto, »kar je v tem trenutku bilo mogoče doseči«. SKEI je namreč v tej dejavnosti zahteval 6,5-odstotno zvišanje najnižjih osnovnih plač za vse tarifne razrede. Za predsednika upravnega odbora Zbornice elektronske in elektroindustrije pri GZS Valterja Lebana je pomembno, da so »dogovor dosegli za mizo, brez pritiskov ulice«. Po njegovem mnenju bodo delodajalci in sindikati tudi naprej sodelovali z roko v roki.

Poleg Jerkičeve in Lebana so dogovor podpisali še predsednik sindikata KNSS Neodvisnost Drago Lombar, v imenu Sindikata kovinske, elektroindustrije in elektronike pri KS 90 Damjan Volf in v imenu Sveta gorenjskih sindikatov Nežka Bozovičar. Podpisnik dogovora je še predsednik sekcije za kovine pri Združenju delodajalcev Slovenije Franci Bratkovič, ki pa se današnjega podpisa ni mogel udeležiti, zato bo dogovor podpisal naknadno.

Deli s prijatelji