PETERICA S KAPUCAMI?

Najlepše mesto s kljukastimi križi

Objavljeno 17. junij 2015 18.51 | Posodobljeno 17. junij 2015 18.51 | Piše: Aleksander Brudar

Štepanjsko naselje v Ljubljani je porisano z nacističnimi grafiti.

Grafiti so tudi na ograji igrišča za bejzbol. Foto: Marko Feist/Novice

LJUBLJANA – »Pri nas ni take mladine, ki bi delala kaj takega. Tukaj vse poznam,« nam kot iz topa izstreli Nenad, ki že 36 let živi v Štepanjskem naselju v Ljubljani. Tam so zadnje mesece glavna tema pogovorov nacistični in tudi do policije sovražni grafiti. 
»Pri nas, med stanovalci naselja, ni čutiti kakšnega sovraštva,« še doda sogovornik, ki domneva, da storilci prihajajo iz drugih ljubljanskih naselij, med katerimi največkrat omeni Fužine. »Oni prihajajo k nam, naši pa hodijo tja,« pristavi drug možakar, ki smo ga ravno zmotili pri delu.

O enem glavnih simbolov nacistične Nemčije, kljukastem križu, se na veliko govori predvsem v zadnjih dneh, in sicer zaradi sobotnega incidenta na splitskem nogometnem igrišču. Ko so prižgali žaromete, se je sredi zelenice zasvetila svastika. Storilci so jo najbrž pred tekmo začrtali s posebno kemikalijo, ki so jo polili po travi. Evropska nogometna zveza je proti hrvaški nogometni zvezi že sprožila disciplinski postopek, javnost pa se zgraža, tudi slovenska. A Slovenci bi morali pomesti pred svojim pragom, v pismu ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću opozarja Občan - Ljubljana, kot se je podpisal: »Ti novinarji in druge pristojne službe pa lahko kaj napišejo in ukrepajo o 'ljubiteljih' nacizma tudi na 'domačem' – ljubljanskem terenu.«

Tujec je zbrisal

Opozorila so vsekakor na mestu, saj so na Mestni občini Ljubljana zaradi vandalizma, ta je v zadnjih štirih letih na objektih v lasti MOL povzročil za 357.000 evrov škode, maja začeli akcijo Človek, čuvaj svoje mesto, samo eno imaš. Med drugim veliko pozornost namenjajo popisanim fasadam in grafitom, saj ti »vzbujajo občutek neurejenosti javnih površin ter zmanjšujejo občutek varnosti«.

Avtor pisma ugotavlja, da kljukasti križi in grafiti z napisom »Smrt policiji!« objekte ob Pesarski cesti kazijo že najmanj dva meseca, a jih do danes še niso odstranili in so še vedno v »okras najlepšemu mestu na svetu«. Ugotovili smo, da so bralčeva opozorila upravičena. Najprej smo se ustavili pri trgovini tuje trgovske družbe na križišču Pesarske in Litijske ceste, kjer so fasado pred kratkim zamazali z velikimi nacističnimi križi. Menda jih je bilo najmanj deset, a so jih takoj odstranili. »Vidi se, da je lastnik trgovine tujec in skrbi za ugled svoje znamke,« meni avtor anonimke.


Grafite si je že ogledala policija

Na PU Ljubljana odgovarjajo, da o omenjenih grafitih niso bili obveščeni in da so včeraj opravili ogled kraja dejanja in bodo v zadevi zbrali obvestila. Na splošno velja, da je grafitiranje prekršek po zakonu o varstvu javnega reda in miru. Če v vsebini ni elementov vzbujanja narodnostne, rasne in druge nestrpnosti, se storilca kaznuje z globo 208,64 evra, v nasprotnem primeru znaša 834,58 evra. Pojasnjujejo še, da gre glede na namen storilca lahko tudi za storitev kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Kazenski zakonik v tem primeru določa kazen do dveh, treh in petih let zapora. »Policija obravnava vsako prijavo. Na kraju dejanja pa se glede na vsebino in način pisanja grafitov ugotavlja, ali gre za prekršek ali kaznivo dejanje,« je še zapisala predstavnica za odnose z javnostmi na PU Ljubljana Maja Ciperle Adlešič.
 

Po nekaj metrih vožnje naletimo na podobne grafite, a mimoidočim dobro vidne. Nasproti je garaža, na fasadi pa poleg kljukastih križev tudi do policije sovražen napis. »Čez nekaj časa so del grafitov poskusili premazati, tudi napise na bejzbol klubu, vendar dokaj neuspešno. Te napise so verjetno premazali sami prebivalci Štepanjskega naselja,« domneva zaskrbljeni Ljubljančan. Podrobnejši pregled fasade garaže res pokaže, da se je nekdo trudil zakriti kljukaste križe.

Peterica s kapucami?

Naš prvi sogovornik, Nenad, na vprašanje, kdo bi to lahko naredil, odgovarja, da je pred časom opazil, kako se je pet mlajših moških, ki so imeli glave pokrite s kapucami, zbralo pred garažami, drug dan pa ga je sin, ki ima parkirni prostor v omenjeni garaži, opozoril na sporne grafite.

Policijo so o grafitih menda obvestili, eden od lokalcev pa nas je opozoril, da je bila družba Tenit, upravnica omenjene garaže, o grafitih že obveščena, a da še ni ukrepala. Predstavnik upravnika pa nam je povedal, da je zadeva še v postopku in da bodo grafite odstranili. Razložil nam je, da zadeva ni tako preprosta, saj je treba pri odstranjevanju uporabiti takšno čistilo, ki ne bo hkrati uničilo še fasade iz pločevine. Tako bi lahko grafite hitro odstranili, a bi potem po drugi strani nastal nov strošek.

Deli s prijatelji