LES

Najhitreje zabije 
žebelj – punca!

Objavljeno 27. maj 2016 00.35 | Posodobljeno 27. maj 2016 00.36 | Piše: Simona Fajfar

Lesarske programe na Gimnaziji in srednji šoli Kočevje so predstavili s staro igro.

Foto: Simona Fajfar

KOČEVJE – Potem ko so si ogledali dobro opremljeno šolsko mizarsko delavnico, v kateri ne manjka CNC-stroj, so se učenci osnovnih šol od Turjaka do Kolpe pomerili v stari igri zabijanje žebljev. »Včasih je bila to gostilniška igra in tisti, ki je izgubil, je plačal rundo,« pravi Drago Brinšek, učitelj praktičnega pouka pri mizarjih na Gimnaziji in srednji šoli Kočevje. Pravila so na prvi pogled preprosta, izvedba pa ni kar tako, je razložil skupini 12 učencev: vsakokrat, ko tekmovalec z ožjim delom kladiva udari po žeblju, mora kladivo odložiti na tnalo in drug poskus ima nov tekmovalec. »V resnici tako zabijanje žeblja sploh ni preprosto,« je komentiral Brinšek, ki je potem budno spremljal finale učencev osmih šol.

Lesarstvo 
je zanimivo

Tekma je bila napeta, toda v drugi skupini, ki se je pomerila tokrat, je žebelj najhitreje zabilo dekle, Katja Lavrič iz Travnika, učenka šestega razreda OŠ dr. Antona Debeljaka iz občine Loški Potok. Nagrada, pručka, ki so jo naredili v šolski delavnici, je bila njena, saj je pometla s konkurenco. »Kladivo mi ni tuje,« je priznala zmagovalka, ki doma pomaga pri različnih opravilih. Delavnica, na kateri so na nekoliko drugačen način spoznavali mizarski in lesarski program na Gimnaziji in srednji šoli Kočevje, je bila zelo zanimiva in zabavna, je dodala Katja, vendar ne namerava na to šolo, saj je odločena, da bo veterinarka. Po osnovni šoli bo šla najprej na veterinarsko šolo.

Da je srednja šola v bližini domačega kraja v resnici zanimiva tudi za nadaljevanje šolanja, je ugotovilo kar veliko učencev, ki so dvignili roke, ko jih je Drago Brinšek vprašal, koga zanima poklic lesarja ali mizarja. »Prav to je bil naš namen: nekoliko drugače predstaviti našo šolo in programe,« pravi Nataša Tekavec, pomočnica ravnateljice Gimnazije in srednje šole Kočevje, kjer imajo poleg gimnazijskega programa in poklicno-tehniškega izobraževanja ekonomski tehnik še nižji poklicni program obdelovalec lesa, srednje poklicno izobraževanje mizar, prodajalec in kovinar orodjar.

Delavnica za mlade talente

Na nevsakdanjo izkušnjo in zanimivo doživetje srednješolskega vzdušja so vabili pod skupnim naslovom Gimnazija in srednja šola Kočevje vabi mlade talente. Delavnice so razdelili na dva dni, učence pa so glede na talente izbrali učitelji osnovnih šol. Z večjih šol s širšega kočevsko-ribniškega območja, od Starega trga do Loškega Potoka in Velikih Lašč do Kolpe, so povabili učence z devetih osnovnih šol. Večje so na delavnico poslale po štiri učence, manjše po dva, tako da je šolo skupno obiskalo 140 otrok.

Razdeljeni so bili v šest skupin po različnih temah: lesarstvo, naravoslovje, matematika, šport, slovenščina in zgodovina. A predstavitve niso bile klasične, ampak so na primer osmošolci, nadarjeni za matematiko, reševali logične in matematične naloge pod naslovom Vitezi, oprode, da o marsovcih niti ne govorimo. In nekje vmes so se srečali še z Sherlockom Brihto … Bilo je, je zagotovil eden od njih, odlično.

»Dejavnosti, ki smo jih pripravili, so namenjene razvijanju in spodbujanju njihovih talentov,« pravi Tekavčeva, ki dodaja, da je tudi na njihovi šoli, kjer imajo 309 dijakov, opaziti vseslovenski trend povečevanja vpisa v štiriletne programe, manj pa je zanimanja za gimnazijski program. Izboljšuje se vpis v poklicne programe, saj jim je na primer za program mizar v treh letih uspelo vpis povečati s štiri na deset dijakov. »To je še vedno majhna številka, a vendar velika, saj gre za 150-odstotno povečanje,« pravi Tekavčeva, ki je bila najbolj zadovoljna, da se šola, ki deluje v dveh novih oziroma obnovljenih stavbah, v domačem okolju zna zanimivo predstaviti in s tem pritegniti učence, da se bodo vpisali v njihove programe. 

Deli s prijatelji