LICITACIJA

Najdražja telica iz Koroške v Prlekijo

Objavljeno 11. april 2015 21.08 | Posodobljeno 11. april 2015 21.09 | Piše: Oste Bakal

Licitacija plemenskih telic na Pomurskem sejmu.

Rejci so prepričani, da lahko plemenska žival na tovrstnih licitacijah iztrži vrednost, ki ji pripada. Foto: Oste Bakal

Medtem ko je licitacija različnih živali, zlasti pasemske goveje živine, ponekod po Evropi uveljavljena že desetletja, če ne stoletja, je tovrstno trgovanje pri nas še vedno v povojih. A na drugi licitaciji plemenskih telic v Gornji Radgoni se je zbralo veliko govedorejcev, strokovnjakov in drugih gostov. Prodaja ponujenih živali je bila sicer bolj ko ne skromna, saj je od 13 brejih ali še mladih plemenskih telic samo sedem zamenjalo lastnike, a vsi so prepričani, da bo vedno bolje. Tudi zato bodo dražbo pripravljali tradicionalno, najmanj enkrat na leto. Okoli 3000 slovenskih rejcev govedi lisaste pasme si želi, da bi postala običajna praksa, saj s tem dosežejo ugodnejšo ceno, in to tako prodajalci kot kupci, ki lahko izbirajo žival in temu primerno ponudijo ceno. S tem, kot je dejal strokovni vodja za lisasto pasmo pri Zvezi društev rejcev govedi lisaste pasme Jože Smolinger, želijo tem plemenskim živalim dati pravo vrednost in ceno. Gre za živali, ki imajo kakovostne potomce in dajejo odlično mleko, sploh pa je plemenska žival lahko dodana vrednost kmetije, s katere prihaja, zato je pomembno, da jih lahko rejci ponudijo širšemu krogu zainteresiranih. S tem se strinjajo tudi pri družbi Pomurski sejem, kjer načrtujejo, da bi vse skupaj še razširili, namreč da bi proizvajalci in trgovci lahko ponujali tudi krmne dodatke, vitamine, hlevsko opremo in podobno.

14 plemenskih telic lisaste pasme

Na tokratni dražbi je bilo mogoče kupiti 14 plemenskih telic lisaste pasme. Mlečnost mater telic je znašala 6000–12.000 kg mleka. Nekaj plemenskih telic je bilo visoko brejih, nekaj pa mlajših, starih eno leto ali manj.

Na prireditvi, na kateri je s svojimi dobrotami sodelovalo tudi Društvo kmečkih žena Gornja Radgona, so nagradili tudi dva najdražja nakupa, nagrado si je v obeh primerih prislužil Franc Štuhec iz Gajševcev, ki je za najdražjo telico Gali plačal 1900 evrov, za Fini pa 1520 evrov. Za Fano in Volgo istega lastnika s Koroškega je Štuhec odštel po 1500 evrov, toliko pa tudi Igor Verdev iz Podkraja pri Velenju za Drono. Slednji je za Liško plačal 1300 evrov, za najnižjo ceno, 700 evrov, pa je bila prodana šele eno leto stara Bela, ki še ni breja – od Milana Peklarja iz Zgornjega Hlapja pri Jakobskem Dolu jo je kupil Matic Cverle iz Orehove vasi.

Zanimivi dražbi, ki očitno pridobiva veljavo, sta sledila druženje rejcev, strokovnih služb in preostalih simpatizerjev lisaste pasme ter izmenjava izkušenj.

Deli s prijatelji