NA KOŽO

Najdražja bodo drva

Objavljeno 15. julij 2016 00.35 | Posodobljeno 15. julij 2016 00.36 | Piše: Domen Mal
Ključne besede: komentar

Meritev emisij bo stala 100–150 evrov, filter za peč pa 1500.

Jesen bo tiktak tukaj, pa bomo spet kurili. Po spletu pregledujem akcijske ponudbe peletov, za drva, s katerimi dogrevamo prostorno dnevno sobo, ker ji radiatorja v neizolirani kmečki hiši nista kos, me pa ne skrbi, kot običajno, jih bom naročil pri sovaščanu Štefanu, vedno so fino presušena, nekaj je bukovih, še več pa belega gabra. Kakšno klaftro in pol jih čez zimo pokurimo v stari kmečki peči, še tisti kotni, obdani s hrastovo klopjo, da si lahko pogrejemo hrbte, ako kar ne zlezemo gor in se po celem zleknemo raz vroče pečnice.

Že zdaj so me pa pogrele spremembe in dopolnitve uredbe o emisiji snovi v zrak iz malih in srednjih kurilnih naprav, ki jih je vlada sprejela prejšnji teden. Po novem mi bo dimnikar izmeril emisije prašnih delcev, ugotovil, da jih je kak procent preveč, in bom moral vgraditi filter. Ob čemer dimnikarji sami opozarjajo, da v lončeni peči ne morejo opraviti meritev drugače, kot da izvrtajo luknjo?! Stroški so pa nepredstavljivi: 100–150 evrov za eno samo meritev in najmanj 1500 evrov za filter!

Po drugi strani naj bi bili tovrstnih meritev in s tem sanacij oproščeni lastniki peči, starejših od 66 let, ter tisti, ki jim je to edini vir ogrevanja. Torej tisti, ki najbolj onesnažujejo okolje.

Skratka, naši birokrati so spet sproducirali luknjičav zakon, ki na koncu sploh ne bo pripomogel k temu, da bi dihali čistejši zrak. V mojem primeru denimo mi bodo svetovali samo, da naj »odvečno« kurilno napravo, kot so dobesedno zapisali v uredbi, »vzamem iz uporabe«. Ampak, kot rečeno, te peči nimamo za afnanje, ampak bi nas brez nje zeblo. Ob tem ne razumem še nečesa – kako lahko peč na drva, ki obratuje le občasno, pač ko se pozno popoldne vrnem iz službe, ob manj hladnih dneh pa sploh ne, enačijo s tisto, ki hajca ves čas?

Preostane mi samo še, da najdem dokaz, kako je bila peč sicer z novimi pečnicami obdana pred dvajsetimi leti, ampak narejena pa pred letom 1950. Tja, v leto 1950, bi poslal tudi naše odločevalce. Na otoček v Kvarnerskem zalivu, med Rabom in celino. Meritev emisij bo stala 100–150 evrov, filter za peč pa 1500. 

Deli s prijatelji