DRAŽBA

Najcenejša so kolesa pri policistih

Objavljeno 30. september 2012 14.16 | Posodobljeno 30. september 2012 14.16 | Piše: Oste Bakal

Z dražbo najdenih predmetov so radgonski policisti državni proračun obogatili za 1330 evrov.

Kupci so si pred dražbo natančno ogledovali kolesa. Foto: Oste Bakal

Konec tedna se je pri Policijski postaji Gornja Radgona zbralo okoli sto domačinov, ki so se udeležili javne dražbe najdenih stvari na območju Pomurja. Veliko zanimanje ne preseneča, saj nikjer ne moreš tako poceni kot pri policistih kupiti, denimo, kolesa. Predmete so si lahko kupci ogledali pol ure pred začetkom dražbe, prodane pa so bile po načelu videno – kupljeno. »Policija pripravlja javne dražbe za najdene predmete, za katere v enem letu ne najde lastnika. Če na prvi dražbi česa ne prodamo, to znova ponudimo naslednje leto. Če pa niti takrat ni kandidata za odkup, stvar uničimo,« je povedal policijski inšpektor s PU Murska Sobota Boris Rakuša.

Lastniška pravica

Najdeni predmeti so tisti, ki jih na policijo prinesejo občani, ali pa jih pri svojem delu najdejo policisti. Zanimivo je, da lahko najditelj nekega predmeta, če ne najdejo lastnika, dobi lastniško pravico. Kaj to pomeni? Ker mora biti predmet eno leto v nespremenjenem stanju, poleg tega pa mora biti ohranjena njegova prvotna vrednost, najprej pokličejo najditelja, ali bi si stvar želel imeti ali jo odstopi policiji. Ljudje se največkrat odločijo za drugo možnost. Na spletnih straneh policije je prava zakladnica najdenih in ukradenih predmetov iz vse Slovenije, ki jo dopolnjujejo vsak dan. Trenutno je na seznamu več tisoč najdenih predmetov, le v Pomurju okoli 150. Na dražbi je bilo precej stare šare, od katere ni koristi, so povedali dražitelji. Toda če imaš prostor, se kolo pri policistih izplača kupiti, tudi če ga ne potrebuješ, saj ga lahko dobiš že za deset evrov. Za rezervne dele bo že, pravi starejši domačin, ki je previdno dvigoval ceno koles, za katera ni bilo velikega zanimanja. V prodajo so šli tudi mobilniki, ki so jih prodajali po izklicni ceni nekaj evrov.

Radgonski policisti državni proračun obogatili za 1330 evrov

Radgonsko dražbo je vodil Janez Breznik, ki je sicer prekaljeni televizijski komentator dogodkov na nogometnih zelenicah. Prodali so vseh 47 ponujenih predmetov in iztržili natanko 1330 evrov, ki so pristali na računu finančnega ministrstva.

Deli s prijatelji