KUHANJE BUJTE REPE

Najboljšo so skuhali Polanski Pücki

Objavljeno 16. avgust 2015 13.04 | Posodobljeno 16. avgust 2015 13.06 | Piše: Oste Bakal

V Veliki Polani so se šestič pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe.

Vsaka ekipa ima svoje skrivnosti. Foto: Oste Bakal

V sklopu jubilejnega, 20. Pomurskega poletnega festivala, ko se v Veliki Polani vrstijo številne prireditve in dogodki, je tu potekalo tudi šesto tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. Da v pripravi te priljubljene jedi tekmujejo v Veliki Polani, ni prav nič nenavadnega, saj so v deželi štorkelj 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord.

Vsi preostali pa – četrti

Pod vodstvom Urške Horvat Ritlop in pod budnimi očmi članov strokovne komisije (učitelja kuharstva na SŠGT Radenci Zdenka Tompa in Dušan Zelko ter vodja kuhinje v Termah Vivat v Moravskih Toplicah Matej Lukač) se je v kuhanju v kotličku in na odprtem ognju pomerilo 11 ekip. Tekmovalcem je bilo zelo vroče že brez ognja, saj je bila temperatura zraka krepko nad 34 stopinjami, ker pa je bilo v ospredju druženje, za zmago ni bilo prave bojevitosti. Po skoraj štirih urah je komisija odločila, da so najboljšo bujto repo pripravili člani ekipe Polanski Pücki, druga je bila ekipa Bacardi Boys iz Gomilic, tretji pa še eni domačini, Eliprom kuharji. Vse preostale ekipe so bile uvrščene na 4. mesto.

Sicer pa je organizator, Društvo Štrk Slovenija (ime je okrajšava društva za šport, turizem, razvoj in kulturo), poskrbel za pestro poletno dogajanje s številnimi brezplačnimi koncerti in drugimi kulturnimi ter športnimi prireditvami, ki jih je obiskalo precej ljudi.

V sloviti Guinnessovi knjigi rekordov, prva je izšla 27. avgusta 1955 in takoj postala uspešnica, zdaj pa vsako leto izide v več kot 100 državah in več kot 25 jezikih, so od lani tudi Prekmurci iz Velike Polane, ki so med Pomurskim poletnim festivalom v rojstni vasi Miška Kranjca v velikanskem kotlu za 3600 litrov skuhali rekordnih 1089,50 kilograma znamenite prekmurske bujte repe. Člani društva Štrk so z vpisom v Guinnessovo knjigo rekordov izzvali še druge, da z naskakovanjem njihovega dosežka bujto repo posredno razširjajo še v nova okolja.

Recept za bujto repo

Sestavine:
850 g kisle repe
650 g svinjskega mesa (hrbet), lahko tudi prekajeno
120 g prosene kaše
2 zvrhani žlici masti
20 g moke
1–2 stroka česna
1 manjša čebula
1 lovorov list
5–10 zrn popra
ščep kumine
sol

Priprava: Meso in repo kuhamo skupaj, in ko je meso že skoraj mehko, zakuhamo prebrano in oprano kašo. Moko na masti svetlo rumeno popražimo, dodamo nasekljano čebulo ter strt česen in takoj, ko zadiši, prilijemo malo hladne vode, malce pokuhamo ter dodamo repi. Začinimo z lovorjem, poprom in kumino, po okusu še solimo ter dobro prevremo. Bujto repo damo v lončeno posodo, nanjo pa na rezine narezano meso. Zraven lahko poleg mesa (svinjska pečenka) ponudimo pečenice, krvavice, koline, kašnice ipd.

Deli s prijatelji