SALAMIJADA

Najboljšo salamo naredil Pavel Vidic

Objavljeno 18. maj 2016 09.31 | Posodobljeno 18. maj 2016 09.31 | Piše: T. J. G.

Že 20. finale slovenskih salamijad je bil tokrat prvič v Straži.

Plesna skupina Country Koral je dvignila temperaturo pod šotorom. Foto: Helena Murgelj

Straža, ki te dni gosti evropsko prvenstvo v raftingu, je bila minuli konec tedna v znamenju suhomesnatih dobrot, saj so tam pripravili 20. Finale slovenskih salamijad. Vse salame so šle najprej čez cedilo lokalnih salamijad. V predizboru jih je na 15 salamijadah sodelovalo 785, desetina najboljših pa je bila uvrščena v finale v Straži. Tako je tam šestčlanska strokovna komisija, ki jo imenuje zveza salamarjev in ji je predsedoval Mirjan Kulovec, ocenila 74 vzorcev. Imeli so zahtevno delo, ki so ga opravili z veliko natančnosti in odgovornosti. Seveda so bile vse salame dobre, nekatere pa so izstopale. Pomembni so bili videz, vonj, okus in prerez.

Najvišjo oceno je dobila tista, ki jo je izdelal domačin Pavel Vidic, ki je tudi predsednik Turističnega društva Straža, drugo mesto je osvojil Marko Škoda z Vinice pri Šmarjeti, tretji pa je bil Janez Majcen iz Polžanske vasi (Šmarje pri Jelšah). Za njimi so se uvrstili: Marko Grivec iz Brezij pri Trebelnem, Izidor Škrbina iz Gorenje vasi pri Šmarjeških Toplicah, Katja Žura iz Novega mesta, Alojz Škrbina in Peter Selak z Vinice pri Šmarjeti, Silvo Vide iz Šentjerneja in Janez Peterlin iz Bele Cerkve.

Finale salamijad je bil tokrat prvič v Straži in organizatorji so za številne obiskovalce, ki so prišli od blizu in daleč, pripravili zabaven program. Gostje so ob pokušanju dobrot uživali ob glasbenih vragolijah godbe Salež iz Trsta, občudovali plesalke Plesne skupine Country Koral iz Dolenjskih Toplic, prisluhnili Tofu s skupino, za dobro voljo je poskrbel narodno-zabavni ansambel Pogum, obiskovalci pa so ugibali tudi pravo težo salame velikanke. Na stojnicah so se predstavili straški vinogradniki, kmetija Škrbina, čebelarstvo Kapš in KGZ, ki je predstavil avtohtono pasmo krškopoljski prašič. 

Deli s prijatelji