NAGRADA

Najboljši slovenski startup je ekipa Tibopo

Objavljeno 13. maj 2015 23.23 | Posodobljeno 13. maj 2015 23.24 | Piše: STA, Mo. S.

»Najpreprostejše rešitve so pogosto najboljše,« je poudaril član ekipe Andrej Podvršič.

Zmagovalna ekipa.

MARIBOR – V okviru podjetniške konference Podim so danes za zmagovalca tekmovanja Startup leta 2015 razglasili ekipo Tibopo. Šestčlanska ekipa je razvila sistem mDrive, ki poskrbi, da voznik avtomobila obe roki ves čas drži na volanu in je tako bolj pozoren na promet.

Ključen element rešitve je kamera 3D, ki snema položaj rok in po potrebi sproži nežen ali manj nežen opomnik. Kot pravijo snovalci, se na ta način pomembno zmanjša možnost distrakcij, npr. pisanje SMS-sporočil ali prehranjevanje, kar pripomore k varnosti.

»Najpreprostejše rešitve so pogosto najboljše,« je poudaril član ekipe Andrej Podvršič. Rešitev že preizkušajo v Sloveniji in Srbiji, kasneje pa načrtujejo prodor v Švico, Nemčijo in ZDA. Merijo predvsem na podjetja s poslovnimi vozili, za zdaj pa že imajo podpisana pisma o nameri z nekaterimi večjimi podjetji. Glavna prednost sistema je možnost naknadne vgradnje v katerokoli vozilo, z inštitutom za korporativno varnost pa so že dogovorjeni za študijo o dejanskem vplivu sistema na varno vožnjo.

Prijavilo se jih je 107

Zmagovalca letošnjega tekmovanja je 64-članska komisija investitorjev, strokovnjakov s področja podjetništva in uveljavljenih podjetnikov izbrala izmed 107 prijavljenih podjetji. V polfinalni izbor se je uvrstilo deset podjetji, v finale pa pet – poleg ekipe Tibopo še ekipa InoVine z rešitvijo za hitro proizvodnjo penin, platforma za skupinsko gradnjo Koinhab, ekipa Kraken s tihimi plavutkami za podvodni ribolov in ekipa SBT z orodjem za upravljanje tveganj in odločanje.

Pred slovesno podelitvijo nagrad so pripravili okroglo mizo z naslovom Kaj zares pomeni biti podjetnik. Udeleženci so se strinjali, da sta odliki podjetnika osredotočenost in ljubezen do dela, kar jih tudi lahko naredi uspešne. Steven Keil iz podjetja MammothDB je med drugim poudaril, da podjetniki niso nič drugačni v Romuniji ali pa Silicijevi dolini. »Moti me mantra, da je treba miselnost Silicijeve doline pripeljati k nam,« je dejal.

Glavni organizator tekmovanja je Iniciativa Start:up Slovenija, ki prireja tudi konferenco Podim. Letos se je udeležuje skoraj 700 udeležencev iz 20 držav in več kot 30 investitorjev.

Deli s prijatelji