TEKMOVANJE

Najboljši gasilec v Evropi je Domen

Objavljeno 17. avgust 2014 23.52 | Posodobljeno 18. avgust 2014 00.26 | Piše: Boštjan Fon

Prostovoljni gasilec Pavlič iz Smokuča je še izboljšal evropski rekord.

Matic Zupan (PGD Moste, desno) in Domen Pavlič (PGD Begunje) sta zmagala tudi v dvojicah. Foto: Miha Tavčar

Kanadčani, med njimi svetovni rekorder Graham Mackenzie, nato Američani in – Slovenci! Medtem ko prvoomenjeni kraljujejo po tekmovanjih Firefighter Combat Challenge po Severni Ameriki, se po Evropi prireditelji te vrste dogodkov, ki imajo med gasilsko srenjo že dolgo ugled najtrdnejše in brezkompromisne preizkušnje, kar bojijo slovenskih tekmovalcev. Ko se namreč pojavijo, gredo vsi pokali za prva mesta pod Alpe!

Supergasilci

Nočni sprejem v gasilskem domu v Begunjah na Gorenjskem je bil prisrčen, toda odprava, ki se je vrnila z enega od evropskih tekmovanj v Szczecinu na Poljskem, je bila vidno utrujena. Kako tudi ne bi bila, saj so naši predstavniki osvojili prvo mesto med posamezniki ter še kopico odličij. »Nastopilo je več kot 180 fizično in psihično najbolj pripravljenih poklicnih in prostovoljnih gasilcev iz Evrope, ki so sestavljali moštva in dvojice ter nastopili v posamezni konkurenci,« je povedal član odprave Branko Habjan: »Slovenijo so zastopali Matic Zupan (PGD Moste), Anže Habjan (PGD Podnart), Gregor Stanonik (PGD Gorenja vas), Amer Čosić (GE Nova Gorica), Domen Pavlič (PGD Begunje) in Jure Bajc (PGD Tacen).« Vsa država je lahko ponosna na dosežke naših vrlih gasilcev, od katerih je le Goričan v poklicnih vrstah. Domen Pavlič ni samo zmagal v prestižnem preizkusu za posameznike, izboljšal je še evropski rekord v tej disciplini za 0,3 desetinke sekunde, ki je bil, ne boste verjeli, prav tako v njegovi lasti, dosegel ga je pred dobrim mesecem na tekmovanju v Moselu v Nemčiji. Pavlič je z Zupanom dosegel tudi zmago v dvojicah, druga sta bila Stanonik in Habjan, prva je bila Slovenija tudi ekipno v seštevku časov in v štafetah, ko tekmuje pet tekmovalcev na poligonu, kjer so naši junaki tudi postavili najboljši evropski čas. »Treniramo vse leto, najbolj intenzivno pa štiri mesece pred serijo tekmovanj. Enkrat do dvakrat na dan je trening, skupaj sedemkrat na teden najmanj po dve uri,« je fizično brutalne priprave povzel evropski gasilski cesar Pavlič, ki je doma v Smokuču: »Med tekmovalno sezono je največ situacijskih treningov na progi, torej se vadi sklope dejanj, ki so na tekmovanju na progi, to predpišejo ameriški poklicni gasilci. Treningi so tudi v fitnesu in v naravi, od sprintov do dvigovanja uteži in vaj z lastno telesno težo. Tako smo tudi top pripravljeni gasilci in gremo lahko v vsako reševanje.«


Firefighter Combat Challenge

Gasilec tekmuje s popolno operativno opremo, ki je težka 25 kilogramov (zaščitna obleka in dihalni aparat). Zrak diha izključno preko maske iz tlačne posode. Po stopnišču mora priteči v tretje nadstropje in s seboj nesti 20 kilogramov zvite cevi. Ko pride do vrha, odloži cev in po vrvi potegne 20-kilogramsko utež 12 metrov visoko. Nato steče po stopnicah navzdol in na poligonu s težkim kladivom udarja po železni kladi, ki jo ima med nogama in jo mora premakniti za en meter. Med ovirami teče 20 metrov, vzame polno cev z vodo in jo vleče nazaj skozi vratca ter z vodo zbije tarčo. Nato spusti cev in zagrabi 80 kilogramov težko lutko ponesrečenca ter jo vleče 20 metrov do cilja. Tekmovalcu ne sme zmanjkati zraka v tlačni posodi. 
 

Novembra se bo v Phoenixu v Arizoni zbrala smetana junakov, ki jim lahko po psihofizični pripravljenosti ob strani stojijo le člani elitnih policijskih ali vojaških specialnih enot. Naši fantje vedo, da se lahko kosajo z najboljšimi, že podatek, da je bil naš prostovoljni gasilec Pavlič na zadnjem svetovnem prvenstvu v Las Vegasu dvanajsti za enajstimi poklicnimi gasilci iz Severne Amerike, pove veliko. Dodajmo, da je Smokučan v Szczecinu dosegel čas 1:27,31, na seriji tekmovanj v ZDA pa trenutno najboljši čas pripada Josephu Waggettu, profesionalnemu gasilcu gozdnih požarov, zaposlenemu v Agenciji za gozdove v Marionu v ameriški zvezni državi Virginija, ki znaša 1:33.76! Naša gasilska reprezentanca si zasluži poleg spoštovanja tudi konkretno pomoč za nastop v ZDA, predvsem države, saj njej in njenim državljanom kot prostovoljci posvečajo ogromno svojega prostega časa! Kdor jim bo odrekel pomoč ob njihovi pisni vlogi, bo pokazal svoj pravi obraz, saj že zdaj poskušajo zbirati sredstva za svetovno prvenstvo, potovanja na tekmovanja po Evropi, startnine in oskrbo pa finacirajo sami.

Naslednja tekma evropskega ciklusa Firefighter Combat Challenge bo 23. in 24. avgusta na Bledu, najbolj pripravljeni evropski gasilec Pavlič pa dodaja: »Radi bi na svojem terenu pokazali vso svojo moč!«

Deli s prijatelji