Turistično društvo Sodražica, hrbtenica tradicionalnih Trških dni, etnografske prireditve s pogledom v preteklost in v zahvalo cesarici Mariji, da jim je dovolila vsakotedensko sejemsko snidenje, se podpisuje tudi kot organizator drugega tekmovanja v kuhanju govejih vampov – vampijada 2015.
»Drugod po državi kuhajo različne krajevne jedi, nihče pa se še ni lotil tekmovanja v kuhanju vampov v kotličku na odprtem ognju. Pa jih dajmo pri nas, smo sklenili v društvu, ko smo iskali programsko vsebino trških prireditev. Kot nam je znano, smo prvi,« pove predsednik sodraškega turističnega društva Jože Levstek.
Na brežini reke Bistrice, za gasilskim domom, se je v kuhanju te enolončnice ob močnih žarkih spomladanskega sonca pomerilo deset tričlanskih ekip, dve več kot lani. Ognjišče so pripravili tekmovalci sami, organizator pa je poskrbel za podstavek za kurišče, drva, vodo za kuho in mizo. Sodelujoče ekipe so si same priskrbele kotliček, pripomočke (predpasnike, krpe), pribor (deske, kuhalnice, nože itd.) ter tudi vse druge potrebne sestavine razen 2,5 kilograma kuhanih, razrezanih, ohlajenih in vakuumsko zapakiranih vampov. In še ena zapoved, ki jo je komisija upoštevala: ekipe so morale uporabljati le naravne začimbe in pripraviti najmanj 30 porcij.
V kotliček dale veliko začimb
Komisija je v prvi vrsti ocenjevala okus, nato videz, aromo, barvo ter urejenost prostora in ekipe. Hkrati so nadzorovali potek kuhanja (razrez čebule, praženje, začimbe, priprava jedi, čistoča in urejenost ekipe) ter pripravo in videz mize.
»Mmm, kako omamno diši po teh gastronomskih priboljških!« so se cedile sline enemu od stotnije jedcev, čakajočih, da odbije uradnemu tekmovanju. »Navali, narod, na vampe,« so h kotlu, prvemu v vrsti, klicali možje pod zastavo smučarske ekipe Izver. Ni kaj, tudi dobra reklama je naredila svoje, trojica je imela ob sebi še smuči in sani – spomin na dobro zimsko sezono na edinem smučišču zahodne Dolenjske tod blizu. Seštevek iznajdljivosti in tudi okusa je pritegnil množico. Čeprav jim je tričlanska žirija prisodila le nekaj točk, je lačno ljudstvo kotličke kmalu izpraznilo. Prodali so največ porcij. »Ljudstvo nam je dalo svoj glas. Mojstri ostajajo mojstri,« je ob zadnji zajemalki dober tek jedcu zaželel Zdovčev Jože, svojčas športnik od glave do pet. Kaj pa okus komisije? Ta je prvo mesto prisodila ekipi Mame, sestavljale so jo upokojenke iz Sodražice in Loškega Potoka, drugi so bili Gozdarji iz Smuke pri Kočevju, tretje pa Šedržanke, ekipa iz Sodražice.
»Veliko začimb, nekatere so seveda skrivnost, smo dale v kotliček, vsebina pa se je kuhala z veliko ljubezni do hrane. In zmagale smo,« je ponosno dejala Albina Levstek, ki je kuhalnico vihtela ob Milki Gornik in Mariji Slavec v ekipi Mame.
»Res je, da smo pričakovali več kotličkov, a smo z udeležbo več kot zadovoljni, saj sta bili tokrat dve ekipi več kot lani. Ker si želimo, da bi tekmovanje povzdignili, morda tudi na državno raven, bo tretje v novem terminu, verjetno ob koncu maja prihodnje leto,« je še dejal Jože Levstek.