FRONTA

Najbolj zalilo Zgornje Posočje

Objavljeno 12. november 2012 09.15 | Posodobljeno 12. november 2012 10.48 | Piše: Mo. S.

Drava ostaja v strugi, vendar njen pretok narašča.

LJUBLJANA – Slovenijo je zajela fronta, ki s seboj prinaša obilno deževje. Ponoči je največ padavin padlo v Zgornjem Posočju in na širšem območju Snežnika, kjer bo čez dan še močno deževalo, opozarjajo na Agenciji RS za okolje (Arso).

Reke (še) ostajajo v strugah

Za zdaj hitro naraščata reki Reka in Kolpa, pretoki rek v Zgornjem Posočju in v Zgornjesavski dolini pa so po nočnem naraščanju ustaljeni. VDravogradu, Vuzenici, Vuhredu in Ožbaltu se je pretok Drave ob 6.30 po podatkih Dravskih elektrarn gibal okoli 1100 kubičnih metrov na sekundo, v Fali in Zlatoličju pa 1200. Do 9. ure se je v zgornjem toku že približal 1200, v Fali dosegel 1260, v Zlatoličju pa celo 1360 m3/s.

»V ponedeljek bo zaradi obilnih padavin v Avstriji pretok Drave še vedno zelo velik. Dopoldne, predvidoma med 10. in 12. uro, se bo pretok Drave v Borlu povečal na 1300 m3/s. Po zadnji napovedi upravljavcev hidroelektrarn na Dravi lahko njen pretok pri vstopu v državo danes popoldne in v noči na torek znaša okoli 1200 m3/s,« še dodajajo meteorologi. Reka sicer ostaja v svoji strugi.

Pozor, nevarni so tudi hudourniki

Čez dan bodo najbolj narasle naslednje reke: Soča vzdolž celotnega toka s pritoki, reke v Goriških brdih, Vipava s pritoki, reke v slovenski Istri, Reka, Kolpa ter reke na območju Škofjeloškega in Idrijsko-Cerkljanskega hribovja. Te reke lahko poplavijo, sicer pa bodo naraščale tudi reke v Zgornjesavski dolini, zlasti Sava Dolinka s pritoki in reke na območju Bohinja.

Ob močnejših razlivanjih so na teh območjih mogoča razlivanja manjših vodotokov in hudournikov, to pa velja tudi za osrednjo in severno Slovenijo, kjer so porečja Savinje, Dravinje, Sotle, Mislinje in Meže. Narasle bodo tudi reke na območju Slovenskih goric ter Krka in Ljubljanica, poplavljene površine notranjskega in dolenjskega krasa pa se bodo predvidoma obnovile.

Plima ni naredila večje škode

Povišano je tudi plimovanje morja, ki je zjutraj ponovno zalilo nekatere obalne predele Pirana. Do prelivanja je prišlo na glavnem potniškem pomolu, pred hotelom Piran, na Prešernovem nabrežju in na najnižje ležečem delu mestnega parkirišča. Plima, ki za ta letni čas ni bila neobičajno visoka, ni naredila škode. Tudi gasilcem tokrat ni bilo treba posredovati, so za STA pojasnili na regijskem centru za obveščanje Koper.

Še bo deževalo

»Do 8. ure je na območju Julijskih Alp padlo okoli 80 litrov dežja na kvadratni meter, ponekod v južnih krajih pa do okoli 30 litrov. Do danes ponoči bodo obilne padavine predvsem v jugozahodni in južni Sloveniji ter v južnem delu osrednje Slovenije, kjer bo predvidoma padlo od 50 do 80, na jugu in jugozahodu pa lahko tudi do okoli 150 litrov dežja na kvadratni meter. Drugod bo padavin manj,« še dodajajo pri Arsu.

Deli s prijatelji