ŠOKIRALI

Najbolj pekoči čili jedli kot bombone

Objavljeno 11. oktober 2015 22.45 | Posodobljeno 11. oktober 2015 22.45 | Piše: Mojca Marot

Na prvem državnem prvenstvu za zlati habanero vse vrste čilija pojedlo kar 13 tekmovalcev.

Jelena Mijalković. FOTO: Mojca Marot

Pikantno, zabavno in glasno je bilo na trgu sredi Šmarja pri Jelšah na prvem državnem prvenstvu za zlati habanero (tako se imenuje ena od vrst čilija) na slovenskih tleh. Dobro zamišljeno tekmovanje se je razbohotilo v prireditev, kakršne domačini ne pomnijo, saj se je sredi Šmarja zbralo nekaj tisoč obiskovalcev od blizu in daleč, prav tako pa nekaj manj kot 30 razstavljavcev, ki so na stojnicah ponujali bolj in manj pikantne čilijeve omake, posušena čilijeva semena pa tudi čilijevo medico, čilijevo marmelado iz različnih vrst sadja, sir s čilijem in številne druge proizvode, katerih skupna značilnost je, da so pikantni in nas po zaužitju v ustih malo peče. Kar pa je dobro, pravijo poznavalci, za zdravje nasploh, posebno pa za prebavo.

»Mene, odkar uživam čili, ne najde nobena viroza,« je povedala Mojca Kravina iz Maribora, ki se je s partnerjem Žigo Rajičem lotila izdelovanja vsega, kar je povezano s čilijem, od semena do omak. »Všeč mi je, če malo peče, in rada ga imam. Dodala bi ga vsaki jedi. Žal pa pri nas dolgo nisem našla proizvoda, ki bi imel pravo aromo,« je še dejala Mariborčanka, ki je ponujala tudi posebno hud čili, imenovan bolečko, ki ga je tudi hitro zmanjkalo, kar pomeni, da je na sončni strani Alp veliko ljubiteljev mini pekočih paprik.

Vse bolj korajžne pa so pri njihovem uživanju menda tudi ženske. In tri so se prijavile tudi na tekmovanje za zlati habanero, na katerem se je zbralo več kot 30 čililjubcev iz vse Slovenije, od Lendave do Portoroža, od koder se je v Šmarje pripeljal tudi Miha Kavčič. Slednji je med vsemi še najbolj vidno lovil sapo po tretjem zaužitem čiliju, a se ni predal in se je na koncu prebil med četico zmagovalcev. Ja, četico, saj je bilo zmagovalcev kar 13, čeprav so bila pravila dokaj huda. No, vsaj tako se je zdelo organizatorjem, ki so vsem razdelili šest različnih vrst čilija, od najnežnejšega do najmočnejšega svetovnega rekorderja, in vsakega posebej so morali pojesti s koščicami vred, peclje pa odložiti na mizo. V sedmih minutah, kolikor so imeli na voljo za vsakega, so zaužili najprej čili jalapeno, zatem cayenne pa habanero, po katerem so poimenovali tudi tekmovanje. No, po tretjem in četrtem, vrste bhut jolokia, se je že našlo nekaj posameznikov, ki so odstopili, večina pa je bila le malo bolj solzna in rdeča v obraz, a se niso predali. In so vztrajali, zato so jim organizatorji ponudili še eno vmesno sorto rumeno marugo, preden je prišel zadnji, menda najbolj pekoč čili na svetu, imenovan carolina reaper.

Organizatorji so bili prepričani, da bo zadnji izločil najbolj vzdržljive in bodo dobili zmagovalca. A so se zmotili ali pa niti carolina ni to, kar naj bi bila, saj je kar 13 tekmovalcev, med njimi vse tri predstavnice nežnejšega spola, še gledalo in bi verjetno pojedli še kakšno carolino, če se sodniki po posvetu ne bi odločili, da zmagovalca preprosto določijo z žrebom. Ja, tudi glavni organizator Matic Vizjak je priznal, da so jih spravili v zadrego, saj ni nihče pričakoval, da ima Slovenija toliko čililjubcev. In to takšnih, ki jim niti najbolj pekoči ne morejo do živega. »Festivale čilija prirejajo že povsod po svetu, in ker čilije vzgajamo tudi na naši kmetiji, se mi je zdelo prav, da bi ga pripravili tudi v Sloveniji, obenem pa bi s tem poskrbeli za boljšo promocijo Šmarja,« je dejal Vizjak. Ne nazadnje pa so na svoj račun prišli številni ponudniki proizvodov s čiliji, ki jih niti v Šmarju ne manjka. Med njimi je bil Boštjan Vreže, ki je ponujal sir s čilijem, ki so ga pripravili posebej za festival. Kot rečeno, pa je zmagovalca med zmagovalci določil žreb, in prvi državni prvak je postal Robi Petek s Sladke Gore, drugi Mariborčan Sašo Križman, tretji pa Ljubljančan Andrej Mihelič. Tudi kraljico čilija je določil žreb, to je postala Sonja Gobec iz Rogaške Slatine, dekle srbskih korenin, kjer pekoče hrane ne manjka. Da imata radi pikantno hrano, pa sta dejali tudi njeni spremljevalki Lesya Ribak iz Podčetrtka, ki jo je v te kraje iz Ukrajine pripeljala ljubezen, ter Ljubljančanka Jelena Mijalković, prav tako dekle s srbskimi koreninami.

Glede na videno bodo organizatorji prihodnje leto zagotovo zaostrili pogoje tekmovanja.

Deli s prijatelji