SEJEM

Najbolj oblegani so bili traktorji

Na 23. spomladanskem kmetijsko-obrtnem sejmu, ki ga je Konjeniški klub Komenda organiziral na svojem hipodromu, se je predstavilo več kot 650 ponudnikov, večina s kmetijsko in gozdarsko mehanizacijo.
Fotografija: Lindner lintrac se priporoča za delo na nagibu. V Avstriji ima celo status gorskega traktorja, pri nas ne. Ima možnost različnega vodenja koles, težišče pod 85 cm in dvojna kolesa pa mu omogočajo večjo stabilnost. Lintrac 90 ima 75 kW (102 KM), lintrac 110 pa 83 kW (113 KM). Fotografije: Tomaž Poje
Odpri galerijo
Lindner lintrac se priporoča za delo na nagibu. V Avstriji ima celo status gorskega traktorja, pri nas ne. Ima možnost različnega vodenja koles, težišče pod 85 cm in dvojna kolesa pa mu omogočajo večjo stabilnost. Lintrac 90 ima 75 kW (102 KM), lintrac 110 pa 83 kW (113 KM). Fotografije: Tomaž Poje

Traktorji so na kmetijskih sejmih eni najbolj obleganih eksponatov. V resnici so bili v Komendi vsi, ki jih prodajajo pri nas – videli smo lahko vse od malih traktorjev pa do velikanov –, prav tako je bila široka ponudba cen, od nizkocenovnih traktorjev do tistih, pri katerih je kW moči vreden več kot 1000 evrov. Nekateri ponudniki imajo tudi tako imenovane sejemske popuste, in to kupci radi izkoristijo.

Sejemska cena za steyrja 4145 profi CVT ecotech je bila 106.000 evrov (cena z DDV). Traktor ima motor s 107 kW (145 KM) nazivne moči, ki ima emisijsko stopnjo IV.
Sejemska cena za steyrja 4145 profi CVT ecotech je bila 106.000 evrov (cena z DDV). Traktor ima motor s 107 kW (145 KM) nazivne moči, ki ima emisijsko stopnjo IV.

V Sloveniji smo imeli konec lanskega leta 110.818 registriranih traktorjev. Tej visoki številki, če jo preračunamo na milijon prebivalcev (tu smo na prvem mestu na svetu), botruje predvsem veliko število (majhnih) kmetij in to, da imajo na nekaterih po dva traktorja ali več. Generalno pa je ta veliki traktorski park (pre)star in tehnično zastarel, čeprav z njimi še vedno lahko opravljamo kmetijska dela. Zato je potrebna njegova obnova in lani se je za nakup novega traktorja odločilo 1411 prebivalcev. Subvencioniranih je bilo le 35. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije