ANKETA

Najbolj nesposoben minister je Karl Erjavec

Objavljeno 19. februar 2012 20.29 | Posodobljeno 19. februar 2012 20.42 | Piše: Mi. S., STA

Če bi bile volitve to nedeljo, bi največ, 21,7 odstotka, glasov volivcev dobila SDS, sledila pa bi ji Pozitivna Slovenija.

Glede na anketo bi na volitvah zmagala stranka SDS

LJUBLJANA – Po izsledkih ankete, ki jo je za Dnevnik in POP TV izvedla Ninamedia, četrtina državljanov (25 odstotkov) delo vlade ocenjuje kot uspešno, 28,2 odstotka pa kot neuspešno. Če bi bile volitve to nedeljo, bi največ – 21,7 odstotka glasov – volivcev dobila SDS, sledile pa bi ji Pozitivna Slovenija (PS) z 19,1 odstotka in SD s 17,4 odstotka glasov.

Naslabše bi jo odnesla Lista Virant

Na četrtem mestu bi se po izsledkih ankete znašla stranka SLS s 5,7-odstotno podporo vprašanih, sledile pa bi ji stranka NSi s štirimi odstotki, DeSUS z 2,6 odstotka in Lista Virant, ki bi jo podprlo 1,2 odstotka sodelujočih v anketi. Med anketiranimi je bilo 2,6 odstotka takih, ki bi volili druge stranke. Sodeč po anketi Ninamedie, opravljene v januarju letos, je podpora zrasla strankam SDS, SD in NSi, nižji odstotek glasov volivcev pa bi dobile stranke DeSUS, SLS, PS in Lista Virant.

Delo nove slovenske vlade kot uspešno ocenjuje 25 odstotkov sodelujočih, 28,2 odstotka jih meni, da vlada svoje delo opravlja neuspešno, kar 46,8 odstotka pa jih je na vprašanje o uspešnosti vlade odgovorilo z »ne vem«. Več kot polovica vprašanih meni, da nova vlada ne bo sposobna uresničiti obljub o desetodstotnem zmanjšanju javne porabe, povečanju števila delovnih mest z znižanjem davkov podjetnikom in o kadrovanju po sposobnostih in osebnem poštenju.

Avtorji ankete ugotavljajo, da je velik odstotek vprašanih, ki ne vedo, kako bi ocenili delo nove vlade, razumljiv, saj je merjenje javnega mnenja zajelo šele prvi teden delovanja vlade Janeza Janše, ko ta razen prevzemanja ministrstev in nekaterih kadrovskih menjav ni sprejela drugih pomembnejših odločitev.

Več kot polovica prepričanih, da nova vlada ne bo povečala števila delovnih mest

Da vladi ne bo uspelo zmanjšati javne porabe za deset odstotkov, meni 56,3 odstotka vseh sodelujočih v anketi, 35,7 odstotka pa jih meni, da ji bo to uspelo. Da bo vlada pod vodstvom premierja Janše povečala število delovnih mest v gospodarstvu, je prepričanih 35,1 odstotka vprašanih, nasprotno pa jih meni 55,2 odstotka. Napovedim vlade, da bo kadrovala po sposobnostih in osebnem poštenju, pa verjame najmanj, 27,9 odstotka anketiranih.

Povprečna ocena državnega zbora je 2,84

Na petstopenjski lestvici, kjer ena pomeni najslabšo oceno, pet pa najboljšo, bi glede na odgovore anketirancev delo državnega zbora prejelo povprečno oceno 2,84.

Najbolje ocenjen Janez Šuštaršič, najslabše pa Karl Erjavec

Prav tako na petstopenjski lestvici, kjer ena pomeni povsem nesposoben, pet pa zelo sposoben, so anketiranci ocenjevali sposobnosti ministrov nove vlade za vodenje svojih ministrskih resorjev. Najvišjo oceno – 3,56 – je prejel minister za finance Janez Šuštaršič, sledita pa mu minister za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav na drugem mestu in minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič kot tretji najbolje ocenjeni minister. Najslabše ocene so prejeli minister za obrambo Aleš Hojs, minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač in minister za zunanje zadeve Karl Erjavec.

Telefonska javnomnenjska raziskava, ki jo je za Dnevnik in POP TV opravila agencija Ninamedia, je potekala med 14. in 16. februarjem, anketiranih pa je bilo 700 oseb.

Minister z najslabšo povprečno oceno Karl Erjavec je prav tako minister, katerega največji odstotek – 44,8 – vprašanih ocenjuje kot povsem nesposobnega oziroma nesposobnega za vodenje svojega ministrstva.

Z 29,5 odstotka takih ocen mu sledi minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak, za njim pa s 27,8 odstotka notranji minister Vinko Gorenak.

V anketi so na petstopenjski lestvici merili tudi priljubljenost slovenskih politikov

Po tovrstnem merjenju so bili v mesecu februarju prav vsi slovenski politiki razen mariborskega župana Franca Kanglerja ocenjeni bolje kot v preteklem mesecu. Na čelu razpredelnice z oceno 3,79 tako kot januarja vodi predsednik države Danilo Türk, sledijo pa mu Borut Pahor, Janez Potočnik, Radovan Žerjav, Zoran Janković, Lojze Peterle, novinec na lestvici Dejan Židan, Jelko Kacin, Milan Zver in Janez Janša na desetem mestu.

Do 22. mesta sledijo še politiki Ljudmila Novak, Karl Erjavec, Gregor Virant, Romana Jordan Cizelj, Jože Tanko, Franc Kangler, Franc Pukšič, Melita Župevc, Jani Möderndorfer, Roman Jakič, novinec na lestvici Vinko Gorenak in Zvonko Černač.

Pahor kot medijski fenomen

Nekdanji premier Borut Pahor na drugem mestu je ocenjen precej bolje kot prejšnji mesec. Avtorji ankete ugotavljajo, da je Pahor neke vrste medijski fenomen, saj ga je javno mnenje še nekaj mesecev nazaj skoraj izbrisalo z lestvice najbolj priljubljenih politikov, v decembru se je že uvrstil na deseto mesto, v prvih dveh mesecih tega leta pa se je zasidral na drugem mestu med najbolj priljubljenimi politiki.

Priljubljenost je nekoliko zrasla tudi Zoranu Jankoviću, ki je pridobil dve mesti, Janezu Janši, ki je pridobil tri mesta, prav za toliko pa je napredoval tudi Gregor Virant. Za tri mesta je padel Karl Erjavec, največji padec pa je doživel Franc Kangler, ki je izgubil štiri mesta.

Deli s prijatelji