BEG ZA UGODNOSTMI

Najbogatejši Slovenec kot Jure Janković, firmo preselil na Ciper

Objavljeno 17. september 2014 10.30 | Posodobljeno 17. september 2014 12.34 | Piše: A. L.

Predstavljamo nekaj ugodnosti, zaradi katerih je dobro biti na Cipru.

Sandi Češko, eden najbogatejših Slovencev.

LJUBLJANA, NIKOZIJA – Najbogatejši Slovenec po reviji Manager Sandi Češko, ki je zaslovel s TV-prodajo, je lastništvo svojega trgovskega holdinga prenesel v ciprsko Nikozijo. 

Češko za Finance pojasnjuje, da se je leta 2001 s pravniki skupaj odločil, da družbe po Evropi, katerih lastnik je bil kot fizična oseba, poveže v holding. Sedež so takrat postavili na Nizozemsko (do takrat je bil v Izlakah). Lokalna podjetja je nato prodal družbi na Nizozemskem, da se lastništvo ni prenašalo iz Slovenije v tujino, decembra 2012 pa je lastništvo prenesel na družbo Kanatol Holdings Limited na Cipru.

Dividend si ne izplačuje

Pravi, da si dividend ne izplačuje: »Če pa bi si jih, bi plačal davek v Sloveniji, kot plačujem v Sloveniji dohodnino od vseh osebnih prihodkov, ki jih ustvarim v tujini.«

Naj omenimo, da je obdavčitev dobička na Cipru 12,5-odstotna (pri nas 17-odstotna), DDV na Cipru znaša 19, pri nas pa 22 odstotkov.

Na Cipru imajo svoja podjetja še nekateri Slovenci. Med njimi so tudi Iza in Samo Login, ki imata družbo Outfit7, Ivan Pušnik, Igor Lah in drugi. Naj spomnimo: svoje prebivališče je na Ciper pred časom preselil celo Jure Janković.

Deli s prijatelji