NA KOŽO

Naj zmaga Trump

Objavljeno 12. avgust 2016 00.35 | Posodobljeno 12. avgust 2016 00.36 | Piše: Domen Mal
Ključne besede: komentar

Si predstavljate štiri leta življenja na zemlji brez Američanov?

Američani bodo na novembrskih predsedniških volitvah menda izbirali med manjšim in večjim zlom. Po napovedih, analizah, komentarjih in kar je drugih ugibanj naj bi bila Hillary manjše zlo. Je res? Odvisno, za koga. Za Američane verjetno, za ves preostali svet pa dvomim.

V resnici sta si izjemno podobna. Trump obožuje moč, ker se mu zdi, da mu pripada, je mačo. Hillary je ne obožuje nič manj, še zlasti zdaj, ko ima kot prva ženska v zgodovini možnost, da svojo rit posede na stol samooklicanega svetovnega Olimpa. Trump ljubi denar, Hillary nič manj, in zanj je pripravljena narediti vse, tudi ohranjati zdajšnje in sprožati nove vojne. Manipulirata oba, z volivci, demokracijo, pravico, enakostjo, naštevam lahko neskončno. In vse to v imenu boljšega življenja Američanov. A tu je bistvena razlika med njima.

Za Trumpa se zdi, da v svojih sicer manipulatorskih, večinoma primitivnih in pritlehnih govorancah res misli na Američane. Seveda zgolj tiste, njemu po meri. Preostale, ki mu ne ustrezajo po barvi kože, veri, spolni usmerjenosti in kar je drugih njemu nevšečnih nazorov, bo onemogočil. Pred njimi postavil zidove, jim prepovedal vstop v obljubljeno deželo ali jih prevzgojil. Hillary je bolj prefrigana, boljši jutri obljublja vsem Američanom. A to je le pesek v oči domači raji, ki je sploh ne zanima. Vse svoje adute skriva v rokavu, namenjeni pa so nadaljnjemu pustošenju po Bližnjem vzhodu, Afriki. Kaj bi bilo lepšega zanjo, če bi v kot lahko stisnila Putina, si v celoti podredila Bruselj, London pa ji bo tako ali tako jedel iz roke. Vse v imenu demokracije. Pa kaj še! V imenu moči in denarja!

Trump se bo bistveno manj ukvarjal s svetom, ker bo očitno imel preveč dela doma. In tako je prav. Zaradi mene lahko zid z mehiške meje podaljša še na kanadsko, na obeh obalah pa postavi orjaške bokobrane in Američane zapre v brbotajoči kotel, pa naj se tenstajo, kuhajo in pražijo, dokler ne izparijo, razkuhajo, zažgejo vse svoje svinjarije – rasne, homofobne, verske, neoliberalne. Naj se ukvarjajo sami s sabo, preostali svet pa pustijo pri miru. Priznajmo jim to pravico in se ne zgražajmo nad zidovi. Naj jih postavijo.

Si predstavljate štiri leta življenja na zemlji brez Američanov?

Jaz si. Zato navijam za Trumpa. 

Deli s prijatelji