ZSSS

»Naj vlada enako zavzeto kot banke dokapitalizira tudi zdravstveni sistem«

Objavljeno 11. september 2013 13.16 | Posodobljeno 11. september 2013 13.16 | Piše: STA, T. L.

ZSSS vlado in poslance v odprtem pismu vprašuje, zakaj dopuščajo, da je reševanje zdravstvenega sistema postalo plen interesnih lobijev in politične blokade.

Zdravstvena blagajna pred imenovanjem direktorja

LJUBLJANA – V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) vlado in poslance v odprtem pismu vprašujejo, zakaj dopuščajo, da je reševanje zdravstvenega sistema postalo plen interesnih lobijev in politične blokade. Ob zadnjih dogajanjih okrog izvajanja ukrepov na podlagi zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank jih pozivajo, naj z enako zavzetostjo »dokapitalizirajo« tudi zdravstveni sistem.

Na isti dan, ko je vlada začela izvajati ukrepe na podlagi omenjenega zakona in je med drugim izdala skupaj za nekaj več kot skupno milijardo evrov poroštev za Probanko in Factor banko, se je na seji ekonomsko-socialnega sveta nadaljevala razprava o zaostrovanju razmer pri uveljavljanju pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, so zapisali v ZSSS.

Izgubarski Fakinov ZZZS 

Kot so navedli, je bil v razpravi ponovno izpostavljen zelo resen finančni položaj zdravstvenega sistema v Sloveniji, saj je glede na podatke Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) iz sredine avgusta skupen prenos zapadlih obveznosti ZZZS v leto 2014 znašal že okoli 84 milijonov evrov.

ZZZS bo že tretje leto zapored nelikviden, znesek zapadlih obveznosti, ki se prenaša v naslednje leto, pa se iz leta v leto povečuje. V leto 2012 je bilo prenesenih 41 milijonov evrov, v leto 2013 pa 64 milijonov evrov, so še zapisali v pismu.

Sindikati: Zdravstveno varstvo je ustavno zapisana kategorija

Ob tem v ZSSS poudarjajo, da je pravica do zdravstvenega varstva ustavno zapisana kategorija, zato vlado in poslance vprašujejo, kako je »z dokapitalizacijo zdravja«. Odločitev stranke DL, da prejšnji teden zavrne predlog interventnega zakona za zdravstvo, pa so v pismu označili za »politično blokado«.

Deli s prijatelji