O STANJU

»Naivno bi bilo reči, da se protesti ne izkoriščajo v predvolilne namene«

Objavljeno 28. november 2012 23.39 | Posodobljeno 28. november 2012 23.39 | Piše: P. J.

Dogajanje na protestih in demonstracijah po mnenju pravnika Mira Cerarja kaže na elemente državljanske nepokorščine.

LJUBLJANA – »Mi pričakujemo od politikov, da opravijo svoje delo. Od njih bi pričakoval enako ogorčenje ob izvolitvi Franca Kanglerja za državnega svetnika kot od državljanov,« je dejal v Odmevih pravnik Miro Cerar.

Po njegovem mnenju imajo te demonstracije že elemente državljanske nepokorščine, saj se pri protestiranju niso upoštevala navodila policistov in so protestniki namerno ravnali, kakor so. »To ni več pravni problem, gre za politični problem in državljansko nepokorščino.«

Komentiral je tudi dogajanje na spletnih omrežjih. »Negativni del spletnega komuniciranja poveča varnostna tveganja.« To je preizkušnja za represivne organe, da ne dovolijo, da pride do kriznih situacij, nasilja, sovražnega govora ipd. »Slovenija je v občutljivi situaciji – in tudi Evropa je. Nismo še našli poti za reševanje krize.« Pravi, da še nismo prepričali ljudi, da smo na pravi poti. Cerarju se zdi, da se kratkoročno stanje v državi še ne bo izboljšalo. 

»Naivno bi bilo reči, da nihče ne želi takšnih razmer izkoristiti v predvolilne namene,« meni. »Politika, ki bi morala miriti strasti, sama insinuira na neke zarote, zato je treba biti zelo previden,« je izjavo predsednika vlade Janeza Janše komentiral Cerar. 

Deli s prijatelji