NA KOŽO

Naivneži

Objavljeno 28. december 2016 23.35 | Posodobljeno 28. december 2016 23.36 | Piše: Špela Ankele
Ključne besede: komentar

Ravno ko tipkam te vrstice, zunaj znova peklensko poka.

Špela Ankele.

Ko je Slovenijo pretresla fotografija najstnika, ki ga je poškodovala petarda, smo se zgrozili. Se zamislili, ker je zaradi enega trenutka popolnoma spremenjena neka mladost, uničeno neko življenje, zaznamovana neka družina.

Za kratek čas se je zdelo, da je ta fotografija dovolj tragična, žalostna in močna. Naivneži smo za hip mislili, da bodo mulci zdaj res rekli ne pokajoči nevarnosti. Upali smo, da jih je ta nesreča streznila in odvrnila od letošnjega kupovanja in metanja petard. Pa je kaj hitro postalo jasno, da pretresljive fotografije niso imele posebnega učinka.

Tako so tudi v dneh, ki so si sledili, policisti večkrat poročali, da so pri mladostnikih zasegli piratke ter tudi tiste udarne in bolj glasne petarde, zažigalne vrvice in druge traparije. Potem ko so gorenjski policisti na dveh osnovnih šolah zasegli kar 1500 kosov pirotehnike, so možje v modrem še enkrat podčrtali, da ima nedovoljena in napačna raba pirotehnike lahko zelo hude posledice.

A tudi te besede so bile kot glas vpijočega v puščavi, ki ga nihče ne sliši. Tako je ta teden v javnosti odjeknil nov pirotehnični »podvig« 30-letnika iz okolice Domžal. Ko so policisti pri njem opravili hišno preiskavo, so zasegli okoli 600 kilogramov pirotehničnih izdelkov – od nekakšnih navadnih piratk do kober različnih odtenkov in podobnih neumnosti.

In spet so policisti zapisali, naj se Slovenci odrečejo eksperimentiranju s pirotehniko in podobnimi stvarmi. Jasno, da se v Sloveniji še zmeraj ni zgodil čudež. Ravno ko tipkam te vrstice, zunaj znova peklensko poka. Otroci se bojijo, domače živali se prestrašeno stiskajo v najbolj odmaknjen kot stanovanja in cvilijo, jaz pa upam, da je tokrat samo počilo ter da so se vsi še pravočasno umaknili na varno.

Kljub še tako nazornim opozorilom se v Sloveniji, jasno, nič ne bo spremenilo. Tudi to ne, da smo vsi še zmeraj naivneži. Mi, ki upamo, da bodo opozorila v tragični sliki in ostri besedi enkrat vendarle zalegla. In oni, ki neumno izzivajo in mislijo, da se njim že ne more zgoditi nič hudega, tragičnega in pretresljivega. Zakaj že? 

Deli s prijatelji