OBISK

Nagrajena zvestoba

Objavljeno 11. marec 2012 08.15 | Posodobljeno 10. marec 2012 20.12 | Piše: Oste Bakal

Antona Žnidariča smo za 86. rojstni dan presenetili s celoletno naročnino na Nedeljske novice.

Tone Žnidarič se je Nedeljskih novic še posebno razveselil (foto: Oste Bakal).

RADENCI – Ko je Anton Žnidarič, sicer znani Radenčan, pred dnevi praznoval 86. življenjski jubilej, je bila med vsemi čestitkami tudi ena, na kateri sta bila podpisana odgovorni urednik Slovenskih novic Bojan Budja in poslovna direktorica Dragica Grilj. Zvestemu naročniku Slovenskih novic sta voščilu za rojstni dan dodala še sporočilo, da mu uredništvo podarja celoletno naročnino na Nedeljske novice.

Najlepše darilo za 86. rojstni dan

»To je bilo nekaj dni pred začetkom izhajanja Nedeljskih novic, zato še nisem vedel, da bo moj priljubljeni časopis zdaj v poštnem nabiralniku tudi ob nedeljah. Res so me razveselili, to je bilo najlepše darilo za moj 86. rojstni dan! Novico sem najprej povedal 20 kolegom smučarjem, s katerimi sem praznoval na Janževem Vrhu. Ko pa mi je raznašalec v nedeljo, 4. marca, prinesel prvi izvod Nedeljskih novic, sem bil dodatno navdušen. Našel sem ogromno zanimivega in prijetnega branja za vsakogar. Hvala vam za to čudovito presenečenje,« nam je povedal Tonček Žnidarič.

Rojen je bil 1. marca 1926 v Grabah pri Ljutomeru

V bližnjih Križevcih je končal osnovno šolo, kjer je bil tudi ob začetku druge svetovne vojne. Golobradega mladeniča, starega komaj 17 let, so Nemci leta 1943 prisilno mobilizirali. Že naslednje leto je med invazijo na Normandijo pobegnil, konec 1944. pa je sodeloval pri ustanovitvi legendarne 5. prekomorske brigade. Danes je predsednik odbora skupnosti 5. prekomorske brigade, na kar je še posebno ponosen. »To je bil velik prispevek k narodnoosvobodilnemu boju, brez katerega ne bi bilo današnje samostojne Slovenije,« pravi Tone.

Po osvoboditvi je postal pedagog, dolga leta je bil tudi ravnatelj Osnovne šole Radenci. Vseskozi je bil navdušen športnik, soorganizator maratona treh src in številnih drugih prireditev v tem delu Slovenije. Za svoje delo je prejel številna priznanja, odlikovanja in nagrade.

Zadnje čase sicer malce slabše sliši, vendar se ne pritožuje. Pred štirimi leti mu je umrla žena Breda in lani še 50-letni sin Zoran, kljub temu pa na življenje še vedno gleda predvsem s pozitivne strani. Danes v Radencih živi sam, veliko veselih trenutkov pa preživi s hčerko, štirimi vnuki in dvema pravnukinjama.

Deli s prijatelji