PEKLENSKI NAČRT

Nagrada policistu, ki bi zašil ministra

Objavljeno 20. maj 2017 13.31 | Posodobljeno 20. maj 2017 13.31 | Piše: Boštjan Celec

Čut ministra Borisa Koprivnikarja na sodišče zvabil kup policistov.

Akcija lova na pijanega ministra je spodletela, Koprivnikar je zvrnil le kozarček ali dva. Foto: Blaž Samec

LJUBLJANA – Se še spominjate vročih pogajanj glede osebnih dohodkov slovenskih policistov med sindikatoma in vlado, ki jo je zastopal minister za javno upravo Boris Koprivnikar? Policisti so zahtevali 35 odstotkov višje plače, Koprivnikar jim je sporočal, da to ne gre... A glej ga, zlomka – ravno v najbolj vročih pogajalskih časih se je minister znašel v primežu mož postave, ko se je neke novembrske noči leta 2015 peljal s škofjeloškega koncerta svoje glasbene skupine OF. Člana policijske patrulje sta ga ustavila, odredila pihanje, napihal pa ni skoraj nič. Koprivnikar se je počohal in postal sumničav. Zakaj sploh so ga ustavili? »Korekten postopek, preverjanje dokumentov, alkotest... nobenih problemov... pa vendar imam čuden občutek, ker nisem storil nič narobe, s čimer bi pritegnil pozornost,« je zapisal na enem od družabnih omrežij.

Vrgli so oko na sovražnika

Par mesecev pozneje pa je v javnost pricurljalo dopisovanje policijskih sindikalistov in policistov v zaprti skupini na facebooku s tistega novembrskega dne, ki je potrjevalo ministrov sum, da naj bi v resnici šlo za zaroto, v kateri naj bi sodeloval celo tedanji predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS) Zoran Petrovič. Da je »treba nočni patrulji naročiti, naj malo vrže uč na sovražnika«, da bi bila akcija (»napihanega ministra«) lepo darilo ob rojstnem dnevu SPS, pojavila se je celo fotografija njegovega službenega avtomobila in pozneje tudi rezultata alkotesta, ki pa je med dopisovalci naletela na nemalo razočaranja, saj so ugotovili, da je imel v krvi le 0,12 g/l alkohola. Toda facebookovci so mu kljub temu sporočili, »da je na muhi«, Petrovič pa je pripisal: »Jebe nas, zdaj pač naj razmišlja.«

Pet policistov je doletela odpoved iz krivdnih razlogov, dva sta se izvlekla z opominom. Užaljeni odpuščenci so začeli vlagati tožbe na delovnem sodišču, v katerih so trdili, da so bili nezakonito odpuščeni, toda po doslej znanih nepravnomočnih sodbah jim kaže slabo. Petrovič, sindikalni zaupnik Sindikata policistov Slovenije za ljubljansko regijo Vojko Marguč, kranjski predstavnik Denis Kadirić in namestnik koprskega predstavnika Miha Sakač so že izvedeli, da so se upravičeno znašli na cesti, tožba novomeškega sindikalnega predstavnika Dušana Raja pa še nima epiloga.

In ker se v pravni državi tako tudi spodobi, bodo na posebnem oddelku specializiranega tožilstva poskušali storiti vse, da domnevne grešnike iz policijskih vrst posadijo na zatožno klop. »Aprila 2017 smo zoper sedem oseb s policijskimi pooblastili vložili zahtevo za preiskavo zaradi kaznivih dejanj zloraba uradnega položaja ali uradnih pravic, dajanje podkupnine, sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje in dajanje daril za nezakonito posredovanje,« so nam sporočili s tega oddelka. Prihodnji petek se bo zgodba preselila v preiskovalne sobane okrožnega sodišča v Ljubljani, kjer se bodo po zaslišanjih odločili, ali bodo proti osumljencem uvedli sodno preiskavo.

Naslednji bi bil Cerar

Medtem ko še celo njun škofjeloški komandir Sašo Eniko meni, da sta bila policista David Oblak in Dejan Kelemen, ki sta opravila postopek z ministrom, le zavedena, saj sta bila pač poslana na intervencijo, sta se znašla med osumljenci, v službi pa ju je doletel opomin pred odpovedjo.

Načrt o spametovanju ministra Koprivnikarja naj bi sicer zrasel na zelniku ljubljanskega sindikalista Marguča, ki naj bi se mu tudi porodila ideja, kdaj, kje in kako naj ga ustavijo. Kadirić in Sakač naj bi nato šla v akcijo in se posvetila iskanju patrulje, ki bo to nalogo izpeljala. Če bi se jim izpolnila želja, da bi sovražnega ministra za volanom ujeli pošteno nakresanega, bi bila to v času trdih pogajanj o policijskih plačah kajpak velika etapna zmaga za policijske pogajalce, Koprivnikarja pa bi vse skupaj morda celo stalo stolček.

Fotografiji ministrovega avta naj bi na facebooku objavil Petrovič, brez teh izvajalci akcije namreč ne bi vedeli, kateri avtomobil sploh zaustaviti, saj ni pisan nanj, ampak na vlado. Ne da bi opravljala uradne naloge, kot sindikalna funkcionarja sta nato Sakač in Kadirić vzpostavila stik z eno škofjeloško (Oblakom in Kelemenom) ter eno kranjsko patruljo (G. Č. in B. P.). Koprivnikarja je ustavila škofjeloška.

Uradne naloge z zaustavljenim ministrom sta torej opravljala policista Oblak in Kelemen, ki pa naj bi prestopila meje uradnih pravic in izvajala postopek z voznikom, čeprav naj za to ne bi imela zakonitega razloga. Kar nekaj junakov dopisovanja na facebooku je tistemu kolegu, ki bo zašil ministra Koprivnikarja, ponujalo nagrado, prvi med njimi naj bi bil Raj, ki naj bi celo zapisal konkretno cifro in pripisal, kdo jo bo plačal.

Popolnoma vse se je sfižilo, čeprav so se na zaprti strani na facebooku dogovorili, da morajo biti previdni in da njihov drzni načrt, kako bodo obračunali z ministrom, ne sme nikoli pricurljati v javnost. Toda po par mesecih je neznani izdajalec občilom poslal fotografije njihovega dopisovanja.

Mimogrede zapisano; vemo celo, kdo bi bil naslednja tarča, če bi akcija Koprivnikar uspela. Še eden, ki ni bil za zvišanje plač slabo plačanim slovenskim policistom, sam predsednik vlade Miro Cerar.

Deli s prijatelji