TEKMOVANJE

Nagrabili in nakosili so sedemdnevne počitnice

Objavljeno 21. avgust 2015 10.57 | Posodobljeno 21. avgust 2015 10.57 | Piše: Darko Naraglav

Rekordna udeležba koscev, grabljic in štangarjev na tekmovanju v Savinjski dolini.

Pogled na prireditveni prostor z enajstimi tekmovalnimi polji

Sv. Lovrenc pri Preboldu je bil prvo avgustovsko nedeljo znova v znamenju koscev, grabljic in štangarjev. Tradicionalna turistično-etnografska prireditev Tekma koscev in grabljic, katere korenine segajo pred drugo svetovno vojno, v današnji podobi pa jo pripravljajo že 34 let, je med najbolj obiskanimi v občini Prebold, ogleda si jo približno 2000 ljudi. Zaslugo za to imajo prizadevni gasilci PGD Sv. Lovrenc, ki so glavni organizatorji, a tudi mnogo drugih vaščanov, ki nadaljujejo poslanstvo predvojnega Društva kmečkih fantov in deklet.

Včasih je bila večina ekip iz občine Prebold, že nekaj let pa prihajajo tudi od drugod. Tekmovanja v košnji, grabljenju, postavljanju hmeljevk in šaljivi igri rdeča nit, pri kateri so morali tekmovalci s kozarci v ustih prenašati vodo, se je tokrat udeležilo rekordno število ekip – enajst –, in sicer: Marija Reka, Matke, Kališe nad Trbovljami, DPM Tabor, DPM Šaleške doline, DPM Šentjur, DPM Slovenske Konjice, DPM SSD Polzela, PGD Vrh nad Laškim, Ado team Šmartno v Rožni dolini in PGD Gorenje pri Zrečah.

Najboljši kosec Gregor Jezernik

Tekmovanje se je po tradiciji začelo s povorko skozi vas ter prihodom ekip na tekmovalni prostor. Povorki je s koračnicami načeloval pihalni orkester iz Prebolda, za njim so se s kočijami pripeljali voditelj iger Boris Kopitar, hmeljarski starešine, ki so ocenjevalci kakovosti opravljenega dela, in šentlovrenške gospodinje v kmečki noši, ki po tekmovalnem delu poskrbijo za pravo kmečko malico za vse navzoče tekmovalce, sodnike in goste.

Lovoriko najboljšega kosca si je tudi letos s svojo nabrušeno koso in hitrostjo priboril Gregor Jezernik iz ekipe DPM SSD Polzela, najhitreje so pokošeno travo pograbile grabljice iz ekipe Marija Reka, iz te ekipe sta bila pri postavljanju hmeljevk najhitrejša in najmočnejša tudi štangarja. Nagrado, enotedensko letovanje v Kanegri pri Umagu, so si z ekipno zmago prislužili predstavniki Marije Reke, drugo mesto je osvojila ekipa DPM Slovenske Konjice, tretje pa ekipa DPM SSD Polzela, ki je prejela še posebno nagrado za najlepše okrašen voz v povorki.

Tekmovanje je potekalo v borbenem, vendar prijateljskem razpoloženju. Ker je zaradi večjega števila ekip trajalo nekoliko dlje, se je še toliko bolj prilegla prava kmečka malica. Organizatorji so pripravili tudi bogat srečelov, za prijetno počutje, hrano in pijačo pa so poskrbeli številni domači gasilci; za izvedbo je na dan prireditve zavihalo rokave več kot 100 članic in članov društva. Kot nam je povedal predsednik PGD Sv. Lovrenc Igor Novak, so organizirali tudi gasilsko hitrostno tekmovanje za pokal Sv. Lovrenca, letos se je ga udeležilo kar 23 enot iz Gasilske zveze Žalec in Prebold ter tudi društva zunaj Savinjske doline.

Deli s prijatelji