NEPROFITNO BI

Nagec s sodišča išče dom za dni, ko pride iz zapora

Objavljeno 07. april 2015 16.18 | Posodobljeno 07. april 2015 16.18 | Piše: K. T. B.

Razvpiti obsojenec se je prijavil za najem neprofitnega stanovanja.

Casiraghi odšteva dneve do 6. aprila 2016. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

LJUBLJANA – Če gre verjeti zatrjevanjem enega od najbolj razvpitih slovenskih obsojencev Stephana Casiraghija, ki je trenutno v zaporih v Ljubljani, se mu bo kazen v enem letu iztekla. Po dolgih letih, pravzaprav desetletjih bo svobodno zadihal, ob tem pa so se med nekatere že naselili strah v kosti in dileme, ali bo znal zaživeti na prostosti, ne da bi znova prestopil meje zakona.

Casiraghi je znal v preteklosti tudi na sodišču poskrbeti za marsikateri incident. Spomnimo le na razbiti fotoaparat našega fotografa Dejana Javornika pa prihod na sodišče v adamovem kostumu (brisače ni imel po svoji želji, ampak po ukazu paznikov) pa pljuvanje v sodnika itd. A zadnje leto se je vsaj na sodišču umiril, pred roko pravice prihaja urejen, govori zbrano in v svojih medklicih daje jasno vedeti, da še kako pozna našo zakonodajo in pravno ureditev države ter tudi sodno prakso posameznih stopenj slovenskih sodišč.

Išče stanovanje

Casiraghi odšteva dneve do 6. aprila 2016. Takrat, pravi, se mu bodo iztekle vse kazni. Da s svojo prihodnostjo misli resno, nas je opozorila bralka, ki jo je pravzaprav razburil seznam upravičencev do neprofitnih stanovanj v Ljubljani. Na njem, sicer med tistimi, katerih vloge so bile zavrnjene, je namreč naletela na ime omenjenega zapornika. »A to pomeni, da obstaja možnost, da bi bil ta sociopat nekoč sosed mladim družinam z majhnimi otroki? Torej lahko kandidira za takšno stanovanje, tudi če je obsojen?« se je hudovala.

»Med izločilnimi pogoji, predpisanimi s pravilnikom o dodeljevanju neprofitnih stanovanj v najem, za neupravičenost do dodelitve neprofitnega stanovanja v najem ni pogoja nekaznovanosti. S tem se lahko za dodelitev neprofitnega stanovanja potegujejo tudi zaporniki oziroma obdolženci različnih kaznivih dejanj,« je pojasnil Sašo Rink, direktor Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana, in dodal, da Casiraghiju stanovanja ne bodo dodelili, ker ni dosegel zadostnega števila točk. Kot lahko vidimo na listi A2, kjer je bilo na voljo 35 najemnih stanovanj, je med 922 prosilci zasedel 647. mesto, kar pomeni, da je daleč od točk, ki še zagotavljajo tovrstni dom.

Snemanje prepovedano

Casiraghiju se je upanje na odhod na prostost vzbudilo pred slabim letom, ko je vrhovno sodišče ugodilo vloženi zahtevi za varstvo zakonitosti zaradi združevanje kazni in znižalo enotno kazen za osem let ter mu tako izreklo enotno kazen 20 let zapora. Za storilca se namreč uporablja zakon, ki je veljal v času storitve kaznivega dejanja, če pa je bilo sprememb zakonodaje več, je treba uporabiti zanj milejši zakon. Ta je takrat določal najvišjo enotno kazen 20 let zapora.

A Casiraghi ima odprtih še nekaj postopkov. Na novomeškem okrožnem sodišču mu sodijo zaradi napada na pravosodne policiste, ko so pri njem našli precej pomirjeval in nekaj malega droge, v Ljubljani se bo v ponovljenem sojenju zagovarjal prav tako zaradi napada na paznike, saj je višje sodišče ugodilo pritožbi njegovega zagovornika in bo moral izvedenec psihiater dopolniti izvedeniško mnenje. V preiskavi so še očitki, da je z vročim mlekom nalašč poparil paznike, v Trebnjem pa se na okrajnem sodišču zagovarja zaradi razbite kopalnice.

Če se prva dva dogodka nanašata na čas pred letom 2013, ko bi lahko morebitno novo kazen vključili v že izrečeno enotno kazen 20 let, pa to najbrž ne bo mogoče za primer v Trebnjem. Obsojeni se je nad kopalnico na Dobu znesel marca lani, ko ga je operativni vodja seznanil z informacijo, da ga bodo preselili v drugo sobo. Soba, v kateri je bival do tedaj, je imela okno obrnjeno proti sprehajališču in Casiraghi je skozenj zelo rad provociral in zmerjal sojetnike pa tudi kakšne goste, če so po naključju prišli mimo. Namera vodstva po selitvi mu očitno ni bila po volji, zato je obračunal kar s kopalniškim inventarjem. Tako v ljubljanskem in novomeškem kot trebanjskem sodnem postopku bo Casiraghija pregledal psihiater, ki bo vsakič znova ocenil, ali je imel v oblasti svoje ravnanje. Sicer pa je novinarka, ki je poročala s sojenja v Trebnjem, od vrhovnega sodišča dobila zavrnjeno vlogo za snemanje obravnave zaradi varstva osebnega življenja obtoženca. Kdo se torej koga boji?

Pomagajo mu

V zaporu Casiraghija, tako kot druge obsojence, pripravljajo na življenje na prostosti. »Naš center v okviru postpenalne obravnave ponuja in izvaja pomoč in podporo pri ponovni vključitvi v družbo vseh zapornikov, ki spadajo v našo krajevno pristojnost, in sicer z denarno socialno pomočjo, pomočjo pri iskanju namestitve, zaposlitve, vključevanju v šolanje,« je povedal Leon Matek, strokovni delavec Centra za socialno delo Ljubljana Moste-Polje.

Torej Casiraghi na prostost le ne bo prišel povsem nepripravljen. 

Deli s prijatelji