KONEC AGONIJE

Nafta Petrochem: 111 delavcem razdelili odpovedi

Objavljeno 15. september 2014 17.16 | Posodobljeno 15. september 2014 17.19 | Piše: STA, M. U.

V podjetju bo nujna dela opravljalo še okoli 10 delavcev.

LENDAVA – Vseh 111 delavcev Nafte Petrochem je danes dobilo sklepe o odpovedi, s čimer se je brezposelnost v Lendavi povečala močno čez 20 odstotkov. Okrog 10 delavcev bo v 15-dnevnem odpovednem roku opravljalo dežurstva, inventuro in obračune, za pet pa predvidevajo, da jih bo stečajni upravitelj Silvo Zorec obdržal zaradi blagovnih rezerv.

Delavci se bodo lahko zdaj prijavili na zavod za zaposlovanje in od jamstvenega sklada dobili neizplačane plače. Koliko delavcev bo stečajni upravitelj zadržal, še ni znano, predsednik sindikata Nafte Petrochem Ladislav Šabjan pa je pojasnil, da najverjetneje vsaj pet za prevažanje vlakovnih kompozicij po industrijskem tiru z lendavske železniške postaje do rezervoarjev goriva.

Stečajni upravitelj se bo v 15-dnevnem odpovednem roku odločil, koliko delavcev bo potreboval za vzdrževanje oziroma varovanje družbe, upniki pa imajo čas za prijavo terjatev ter ločitvenih in izločitvenih pravic do 9. decembra.

Brezposelnost v Lendavi močno čez 20 odstotkov

Na lendavskem območju je brezposelnost zelo visoka, precej večja od povprečja v Sloveniji, ki je bilo junija 12,8 odstotka. Stopnja registrirane brezposelnosti je bila v juniju 20,3 odstotka, konec avgusta pa je bilo na zavodu prijavljenih 1919 oseb, ki se jim zdaj pridružuje čez 100 ljudi, je pojasnila vodja urada za delo Murska Sobota-Lendava Stanka Perčič.

Deli s prijatelji