BLAGOSLOV

Naenkrat zarjovelo 
kar 160 traktorjev

Objavljeno 20. maj 2017 12.52 | Posodobljeno 20. maj 2017 12.52 | Piše: Milan Glavonjić

Milan Kaplan poziva mlade, naj priskočijo na pomoč na večjih kmetijah.

Blagoslov je opravil kaplan iz Ribnice. Foto: Milan Glavonjić

RIBNICA – Pred osmimi leti sta Andrej Mulej, župnik pri svetem Gregorju, in Jože Marolt, predsednik ter ustanovitelj strojnega krožka Urban, zaorala ledino majskih blagoslovov traktorjev. Obred, ki ga je vodil ribniški kaplan Bernard Rožman, je namenjen prošnji svetega Izidorja, zavetnika traktoristov oziroma poljedelcev in kmetov, za zaščito in varnost pri delu.

»Ta bogoslužni obred je poleg blagoslova konj na štefanovo, 26. decembra, drugi največji na območju dežele suhe robe, vsako leto pa na vzpetino pod cerkvijo pri svetem Gregorju traktorje pripelje vse več njihovih lastnikov. Tokrat jih je bilo kar 160, največ doslej,« se pohvali predsednik zelo dejavnega strojnega krožka Milan Kaplan iz Velikih Lašč. Med pisano množico traktorjev, večina jih je bila sodobno opremljena, s povprečno ceno od okoli 80.000 evrov, so na zelenici pozornost plenili tudi trije udeleženci odmevnega blagoslova v Nemčiji s traktorji oldtajmerji. »Tam obred traja tri dni, udeležijo se ga lahko le lastniki traktorjev z licenco oziroma posebno izbrani. Letos jih je bilo okoli 500,« je razložil Kaplan.

Strojni krožek Urban povezuje več kot 80 članov iz občin Kočevje, Ribnica, Velike Lašče, Sodražica, Loški Potok, Bloke, Cerknica in Ig. Letos so ob blagoslovu uvedli poseben traktorski pozdrav na predlog Andreja Muleja: vsi traktoristi sedejo za volan, prižgejo motorje in na ukaz pritisnejo na plin. Hrumenje strojev je donelo daleč, celo do Ljubljanske kotline, Bloške planote in doline Krke.

»Je že tako, da pri nas ne crkujejo več krave, crkujejo celotne kmetije. Ravno strojni krožek vidimo kot rešilno bilko,« je že lani dejal Kaplan in mlade pozval, naj priskočijo na pomoč pri delu na večjih in tudi zapuščenih kmetijah. Tako bi lahko pomagali pri njihovi revitalizaciji in imeli možnost dodatnega zaslužka.

Deli s prijatelji