DOBIČEK

Nadzornikom HSE se smeji: prodajo povečali za 53 odstotkov

Objavljeno 21. december 2011 09.52 | Posodobljeno 21. december 2011 09.52 | Piše: A. L./STA

Načrte so presegli za petino.

Matjaž Janežič in Jadranko Medak

LJUBLJANA – Holding slovenske elektrarne (HSE) je v prvih desetih mesecih ustvaril 1,1 milijarde evrov čistih prihodkov od prodaje in 64,3 milijona evrov čistega dobička. Prodal je 19,7 TWh električne energije, kar je 21 odstotkov več od načrtov in 53 odstotkov več kot v istem obdobju lani. S poslovnimi izidi so se v torek seznanili nadzorniki in ocenili, da je za HSE še eno uspešno leto. Holding Slovenske elektrarne (HSE) je v desetmesečju proizvedel 6,4 teravatnih ur (TWh) električne energije, kar je na ravni načrtovane proizvodnje za to obdobje, so po seji nadzornega sveta v torek zvečer sporočili iz HSE.

Leto 2012 še vedno zelo zahtevno

»Vse kaže, da je za družbo in skupino HSE še eno uspešno leto, v katerem so več kot presegli zastavljene cilje. HSE tako ostaja ključni akter na slovenskem energetskem trgu in ena najuspešnejših slovenskih družb, kar v trenutnih gospodarskih razmerah ni zanemarljiv podatek,« je ocenil prvi nadzornik HSE Drago Dolinar. V skupini HSE sicer predvidevajo, da bodo pogoji poslovanja tudi v letu 2012, tako na finančnem kot na gospodarskem področju, še vedno zelo zahtevni za vse družbe skupine. Poslovanje v zaostrenih razmerah bo po ocenah zahtevalo še odločnejše spremljanje in obvladovanje vseh poslovnih procesov. Zato bodo posebno pozornost namenili nadaljevanju optimizacije in racionalizacije poslovanja, tako na ravni posamezne družbe kot celotne skupine HSE.

Na poslovanje vpliva tudi šesti blok TEŠ

Poleg vlaganj v ključne razvojne projekte bodo v prihodnjem letu na poslovno uspešnost HSE vplivali postopki pridobivanja državnega poroštva za financiranje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj, gibanje cen električne energije na ključnih trgih, dogajanje na finančnih trgih ter likvidnost kupcev HSE. Posebno pozornost bodo namenili tudi obvladovanju tveganj in povečanju stroškovne učinkovitosti, ki sta predpogoj za dolgoročno konkurenčnost HSE.

»To bo omogočilo nadaljevanje uspešno začetih investicijskih aktivnosti, nadgradnjo obvladovanja s tem povezanih tveganj ter nadaljnjo varno, zanesljivo in okolju prijazno oskrbo Slovenije z električno energijo po konkurenčnih cenah,« je dodal generalni direktor HSE Matjaž Janežič.

Deli s prijatelji