OBTOŽEVANJE

Nadzorniki Vzajemne in mali delničarji na nasprotnih bregovih

Objavljeno 16. april 2012 23.22 | Posodobljeno 16. april 2012 23.23 | Piše: T. L., STA

Predsednica nadzornega sveta Aleksandra Podgornik o pritiskih na člane nadzornega sveta, očitke o nezakonitem poslovanju zavrača.

Vzajemna je imela tako v preteklem letu od aprila za milijon evrov višje odhodke za škode na mesec od planiranih.

LJUBLJANA – »Potem ko je nadzorni svet pristopil k aktivnostim za imenovanje nove uprave Vzajemne, je čutiti veliko pritiskov na člane nadzornega sveta, ki jih nekateri izvajajo tudi javno prek medijev,« je v odprtem pismu članom skupščine Vzajemne zapisala predsednica nadzornega sveta Aleksandra Podgornik. Ob tem zavrača očitke o nezakonitem poslovanju.

Namigovanja in prikrajanje resnice zgolj lastnim partikularnim interesom so več kot očitno privlačna praksa, meni Podgornikova. Kot je zapisala, je, denimo, Društvo mali delničarji Slovenije (MDS) marca v sporočilu za javnost objavilo veliko neresnic.

Podgornikova: Zavajajo javnost

Sporočilo s svojo vsebino po njeni oceni podaja napačen prikaz sistema korporativnega upravljanja, s čimer zavaja javnost. »Ustvariti želi vtis neurejenih razmer, iz česar bi povprečni bralec povzel, da se v Vzajemni dogajajo nepravilnosti ali celo kazniva dejanja. Tovrstni očitki so daleč od resnice, sami po sebi pa kažejo na sistem dela MDS,« je zapisala predsednica nadzornega sveta.

Sistem korporativnega upravljanja Vzajemne temelji na 45-članski zastopniški skupščini, nadzornem svetu in upravi. Vsak izmed teh organov ima v skladu s pozitivno zakonodajo, statutom in z drugimi internimi akti svoje pristojnosti, dolžnosti in pravice. Poslovanje Vzajemne pa nadzira tudi agencija za zavarovalni nadzor, je pojasnila.

Glede na navedeno je neobičajno, da se o pomembnih in zaupnih vprašanjih korporativnega upravljanja Vzajemne, ki sodijo izključno v pristojnost nadzornega sveta, razpravlja »na selektiven in zavajajoč način«, ki ga vsiljuje MDS, še poudarja Podgornikova.

Deli s prijatelji