NKBM

Nadzorniki vendarle o spornih poslih Kovačiča

Objavljeno 07. december 2011 09.58 | Posodobljeno 07. december 2011 09.58 | Piše: T. L./STA

Pomemben komitent banke – propadli Konstruktor – je financiral nakup stanovanja prvega moža banke.

Matjaž Kovačič, predsednik uprave

MARIBOR – Nadzorni svet NKBM bo na današnji seji obravnaval tekoče poslovanje banke. Čeprav tega formalno ni na dnevnem redu, pa bodo nadzorniki zagotovo zahtevali tudi dodatna pojasnila v zvezi z domnevno spornimi posli banke oziroma predsednika njene uprave Matjaža Kovačiča s propadlim mariborskim gradbincem Konstruktorjem.  

Gredbinec financiral nakup Kovačičevega stanovanja in propadel

Prvi mož NKBM bo nadzornemu svetu moral pojasniti podrobnosti o poslih s svojim nekdanjim stanovanjem, ki ga je leta 2009 za 300.000 evrov prodal podjetju Prava pot, to pa je za nakup najelo nepovratno posojilo pri Konstruktorju, ki je danes v stečaju. Pri tem naj bi jih zanimala predvsem vloga Konstruktorja, sicer pomembnega komitenta NKBM, v poslu, saj denarja, ki ga je namenil za financiranje nakupa Kovačičevega stanovanja, nikoli ni dobil nazaj.

Devetčlanski nadzorni svet NKBM, ki ga vodi Dušan Jovanovič, si v svojem ravnanju menda ni povsem enoten, predvsem na letošnji skupščini imenovani novi nadzorniki pa naj bi zahtevali temeljita pojasnila Kovačiča. Na dnevnem redu današnje seje sicer formalne zahteve za izvedbo revizije domnevno spornih poslov ni, je pa Jovanovič potrdil, da bodo zahtevali pojasnila.

Revizijo izvaja Banka Slovenije

Za novo revizijo pa naj se nadzorniki po pisanju Financ ne bi odločili, saj to na zahtevo AUKN že izvaja Banka Slovenije, zaključena pa bo predvidoma sredi februarja. Med drugim naj bi vključevala posle med skupino NKBM in nekaterimi nekdanjimi člani nadzornega sveta, tudi donedavnega predsednika in dolgoletnega prvega moža Taluma Danila Topleka, pa tudi vse večje nepremičninske posle.

Nekateri mediji so celo pisali, da ni izključena niti možnost, da bi nekateri nadzorniki zaradi preostalih domnevno spornih poslov med NKBM in Konstruktorjem lahko v kratkem zahtevali Kovačičevo zamenjavo. O poslih prvega moža banke s stanovanjem so nadzorniki sicer prvič govorili že na seji v začetku novembra.
 

Deli s prijatelji