IZPLAČILA

Nadzorniki v državnih podjetjih plačani kot pred krizo

Objavljeno 19. marec 2013 18.29 | Posodobljeno 19. marec 2013 18.27 | Piše: T. L.

Kolikšno plačilo dobijo nadzorniki v državnih podjetjih za opravljanje svojega dela: v žep jim v povprečju padeta več kot dva tisočaka bruto mesečno.

LJUBLJANA – Sedenje na nadzorniških stolčkih in članstvo v različnih komisijah državnih podjetij je dober posel. Tudi v času krize, ko zaposleni v podjetjih (glede na usmeritve podjetij) še bolj stiskajo pasove. O tem, da si nadzorniki izplačujejo izplačila na ravni leta 2007 oziroma, kot je pogosto slišati, podobna kot 'v času tolstih krav', pričajo tudi številke.

Kako je sestavljena plača nadzornikov (bruto):

  • nadomestila za opravljanje funkcije, ki v povprečju znaša okoli 12.000 evrov na leto
  • sejnine (navadno 275 evrov na sejo, 220 za dopisno sejo)
  • nadomestila za opravljanje funkcije v različnih komisijah (sestavljeno iz sejnin (220 evrov) in fiksnega dela (okoli 3000 evrov na leto))

S članstvom v različnih komisijah še do višjega plačila

Zneski veljajo za člana nadzornega sveta oziroma komisije, saj predsedniki nadzornih svetov po navadi zaslužijo 50 odstotkov višje plačilo, poročajo Finance. Plačila pa si lahko povišajo nadzorniki z udeležbo v različnih komisijah (največkrat v revizijskih in kadrovskih). S članstvom v različnih komisijah si lahko nadzornik skoraj podvoji plačilo za nadziranje družbe. Da je takšna praksa priljubljena, kažejo tudi podatki za nadzornike v Darsu, Elesu, Slovenskih železnicah in Mercatorju. Tudi v komisijah dobi predsednik za 50 odstotkov višjo plačilo kot člani.

V časniku so pri nekaj državnih in nekaj večjih slovenskih podjetjih preverili, kakšna plačila dobijo nadzorniki za opravljanje svojega dela. Večina podjetij podatkov ni želela razkriti, češ da je vse zapisano v letnih poročilih. Je pa januarja letos med državnimi podjetji največ dobila Mojca Šircelj, ki vodi nadzorni svet Elektra Slovenije (Eles), ki je stolček zasedla lanskega decembra, sicer pa sedi še v dveh komisijah (v eni kot članica, v drugi kot predsednica). 

Preračun kaže, da predsednik nadzornega sveta v Darsu Dušan Hočevar, ki je član nadzornega sveta od julija lani, na mesec dobi 2143,63 evra. Tudi Hočevar je član ene od komisij, v drugi pa je predsednik. Mateju Lahovniku v Mercatorju izplačajo 2289 evrov mesečno, je pa član in predsednik revizijske komisije in predsednik kadrovske komisije, Boris Zupančič, ki je član nadzornega sveta Slovenskih železnic od septembra 2012 mesečno zasluži 2069,13 evra. In tudi Zupančič je plačan za udeležbo v komisijah: je član ene komisije, predsednik druge, poleg tega pa še namestnik podpredsednika.

Izplačila na ravni leta 2007

In medtem ko je vlada Janeza Janše (ta je sicer v zadnjih mesecih opravila kar nekaj zamenjav v nadzornih svetih državnih družb) s stiskanjem pasov 'stisnila' tudi izplačila nadzornikom, so se zneski znova 'normalizirali', kot pravi Irena Prijović iz Združenja nadzornikov Slovenije. V času stiskanja pasov so nadzorniki tako dobili v povprečju 5800 evrov bruto na leto, zdaj pa so znova na ravni leta 2007 (okoli 12 tisočakov bruto letno). Sicer pa plačila nadzornim svetom določijo lastniki, višina plačila pa je običajno odvisna od velikosti družbe, kompleksnosti poslovanja, finančnega položaja družbe in dodatnih funkcij članov nadzornega sveta, je pojasnila Prijovićeva. Dodaja, da plačila, ki jih za delo v nadzornih svetih državnih služb določa država, zelo vplivajo tudi na plačila v nadzornih svetih drugih družb.

 

Deli s prijatelji