PAJEK

Nadzorniki po strankarskem ključu

Objavljeno 25. avgust 2013 13.10 | Posodobljeno 25. avgust 2013 13.12 | Piše: Ali Žerdin

Po kodeksu in pravilniku Slovenske odškodninske družbe člani nadzornih svetov v državnih podjetjih ne bi smeli biti politični funkcionarji ali registrirani lobisti, pa se kljub temu izmuznejo v nadzorne svete podjetij v državni lasti.

Centralni dispečerski sistem v Elesu. Foto Ljubo Vukelič, Delo

Igor Maher je bil minister le nekaj ur. Ko so kandidata Državljanske liste, ki naj bi kot minister bdel nad infrastrukturo in prostorom, soočili s podatkom, da je črnograditelj, je odstopil. Je pa ostal predsednik piranskega občinskega odbora Državljanske liste. In član sveta stranke. Pred dnevi je postal še član nadzornega sveta Elesa. Nesojeni minister in strankarski funkcionar torej nadzira eno pomembnejših družb v državi. Je podpredsednik nadzornega sveta. Bi se Igor Maher kvalificiral v nadzorni svet Elesa, če pred pol leta ne bi bil nekajurni minister?

Desusova nadzornika

A Maherjev prevzem pomembne gospodarske funkcije ni edina politična trofeja tega tedna. Tudi Sašo Geržina, nekoč veleposlanik v Rusiji, danes pa podpredsednik Desusa, je postal nadzornik. Po novem nadzira poslovanje energetske družbe Gen-I. Geržina je bil pred vstopom v diplomacijo gospodarstvenik; v drugi polovici osemdesetih je vodil Petrolovo dunajsko družbo Karanta. V 70. letih je v Atenah služboval kot predstavnik beograjskega Genexa. Zatem je na Bavarskem delal za Emona Globtrade. Po vrnitvi iz Rusije je delal v upravi Mercatorja, ob koncu devetdesetih pa je postal predsednik uprave Kovinotehne. Desus ima v središču energetskega omrežja še enega novinca, Milana Krajnika, šefa ptujskega odbora upokojenske stranke. Nadzira Eles.

Izbrisan iz registra

Nadzornik Gen energije pa je postal Nikola Galeša, ki je bil do četrtka tudi registrirani lobist. Kodeks in pravilnik Slovenske odškodninske družbe sicer pravita, da se registrirani lobisti ne morejo kvalificirati za člane nadzornega sveta državnega podjetja. Pravi tudi, da nadzornih poslov ne morejo izvajati politični funkcionarji. Pa jih izvajajo. In to množično. Kako je torej po novem videti omrežje, sestavljeno iz ljudi, ki v velikih podjetjih zasedajo funkcije direktorjev, članov uprav in nadzornikov? Kakšne spremembe so se pripetile v zadnjem tednu, ko sta bila postavljena nadzorna sveta Elesa in Gen energije?

Če je Sod zadnja leta središče omrežja, je ob tem pomembno, da trije nadzorniki upravljavca državnega premoženja prihajajo iz energetskih družb. Nadzornik Aleksander Mervar je eden od vodilnih v Elesu, nadzornik Roman Dobnikar je šef Petrolove maloprodaje, predsednik Sodovih nadzornikov Samo Lozej pa vodi ljubljansko energetsko družbo Tetol.

Sodovci v energetiki

Energetiki pa Soda vendarle ne nadzirajo povsem. Velja namreč tudi obratno: član Sodove uprave Matej Pirc po novem nadzira družbo Gen energija, predsednik Sodove uprave Tomaž Kuntarič pa že dlje nadzira energetsko družbo Petrol.

Deli s prijatelji