ATVP

Nadzor zaradi suma zlorabe notranjih informacij v Gorenju

Objavljeno 29. junij 2017 12.36 | Posodobljeno 29. junij 2017 12.36 | Piše: STA, A. L.

ATVP je v postopkih vložil kazenske ovadbe zoper šest oseb zaradi sumov zlorabe notranje informacije.

Gorenje bo širilo proizvodnjo v Srbiji.

LJUBLJANA – Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) nadaljuje nadzor aktivnosti suma zlorabe notranjih informacij ob lanskem skrbnem pregledu Panasonica v Gorenju. Z odločitvijo tožilstva, da zavrže ovadbo ATVP zoper Gorenje in njegovega prvega moža Franja Bobinca, se sicer ne strinjajo, a jo bodo spoštovali. Kot so danes sporočili iz ATVP, so na pristojna državna tožilstva doslej vložili štiri kazenske ovadbe zoper pet fizičnih oseb in eno pravno osebo zaradi sumov storitve kaznivega dejanja zlorabe notranje informacije.

V nadzornem postopku zoper eno fizično osebo je bilo na podlagi odredbe ATVP povrnjeno premoženje, pridobljeno z zlorabo notranje informacije. »ATVP nadaljuje izvajanje nadzornih aktivnosti v tej zadevi in še naprej pridobiva ter analizira številne podatke, vključno s podatki, prejetimi iz 14 držav,« so poudarili.

Kupovali delnice Gorenja

ATVP je sicer v omenjenih postopkih vložil kazenske ovadbe zoper šest oseb zaradi sumov zlorabe notranje informacije: zoper tri zaradi protipravnega razkritja notranje informacije, zoper tri pa zaradi nepooblaščene pridobitve notranje informacije in izkoriščanja te informacije za nakup delnic Gorenja. Nadzornik kapitalskega trga je kazenske ovadbe zoper Gorenje in Bobinca podal avgusta lani, a je tožilstvo ovadbi zavrglo.

»Agencija za trg vrednostnih papirjev je preučila razloge za zavrženje ovadbe in se z njimi sicer ne strinja, saj ti nenazadnje odstopajo od prakse in pravnih nadziranj drugih evropskih regulatorjev, ki nadzorujejo zlorabe trga, vendar bo odločitev tožilstva spoštovala. V prihodnje bo pri podajanju tovrstnih kazenskih ovadb upoštevala razloge tožilstva in bo na njihova pravna nadziranja tudi ustrezno odgovorila,« so izpostavili.

Pet dni pred objavo

Dogovor med Gorenjevo upravo in japonskim koncernom Panasonic o izvedbi skrbnega pregleda je sicer lani močno odmeval v javnosti. Informacijo o njem je Gorenje namreč objavilo 25. julija, a se je kmalu po tem izkazalo, da je uprava objavo odložila. Bobinac je med drugim o skrbnem pregledu pet dni pred javno objavo obvestil premierja Mira Cerarja.

Panasonic se sicer ni odločil za prevzem Gorenja, saj so po opravljenem skrbnem pregledu ugotovili, da povečanje lastniškega deleža v Gorenju ni skladno z njihovo trenutno investicijsko strategijo.

Deli s prijatelji